Бюджетът за 2016 г. вдига пенсиите с 2,1%

Бюджетът за 2016 г. вдига пенсиите с 2,1% | StandartNews.com

Бюджетът за 2016 г. предвижда 420 лв. минимална заплата от 1 януари, ръст на пенсиите с 2,1% и лимит на емитирания дълг до 5,3 млрд. лв. Това заяви пред парламентарните бюджетна и икономическа комисия финансовият министър Владислав Горанов, който представи бюджета. Двете комисии приеха бюджета за 2016 г. на първо четене с гласовете на депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Горанов обясни и защо се налага актуализация на бюджета за 2015 г. Очаква се преизпълнение на приходите и допълнителни разходите заради финансирането на европроекти. Освен това е отчетено, че не може да бъдат свити разходите за персонал в някои сектори, каза министърът. С актуализацията се предлагат допълнителни 494,7 млн. лв. за ДФ "Земеделие" и Националния фонд към Министерството на финансите за разплащане на проекти. 387,8 млн. лв. отиват в резерв за непредвидени разходи - заради еврофондовете, ДФЗ и заплати в министерства, които не са свили разходите си за възнаграждения. Дефицитът за 2015 г. ще достигне 3,3% от БВП. За 2016 г. проектът предвижда дефицитът да бъде ограничен до 2% от БВП или 1,8 млрд. лв.

За 2016 г. растат разходите за отбрана, заплати в публичния сектор и за пенсиите. За социална политика са заложени 11,9 млрд. лв. или ръст от 560 млн. лв. спрямо ревизирания Бюджет 2015. Това се дължи на увеличението с 2,1% на пенсиите от 1 юли, което води до 355,1 млн. лв. повече разходите за пенсии.

По време на дебата управителят на БНБ Димитър Радев посочи, че институцията подкрепя макроикономическата рамка на бюджета. Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заяви, че "като нетни платци в бюджета сме дошли да направим рекламация на услугата, която ни се предоставя срещу това в сферата на сигурността, и да кажем, че нашият финансов принос не отговаря на качеството на услугата. Граждани и бизнес плащат още веднъж за още едно МВР под формата на СОТ и други форми на охрана". Представителите на синдикатите от сектор "Сигурност" обаче настояха да отпаднат предложенията за орязване на социалните придобивки на служителите с мотива, че с намаляването на заплатите няма да се осъществи реформа. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди ангажимента си да внесе текстове, с които да отмени предложенията преди второ четене на бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай