Бюджет 2020 влиза в сила с оптимизъм и баланс

За първи път от много години салдото е балансирано, а хазната ще разполага с 47 млрд. лв.

Бюджет 2020 влиза в сила с оптимизъм и баланс | StandartNews.com

Бюджетът за 2020 година влиза в сила от днес. За първи път от много години насам салдото е балансирано, като хазната ще разполага с близо 47 милиарда лева. Приоритетни в него са образованието, здравеопазването, социалните дейности и отбраната.

Държавата може да поеме 2,2 милиарда лева нов дълг. За разлика от предходните няколко години, новите задължения може да са и от външните пазари. Още при представянето на фискалната рамка финансовият министър Владислав Горанов определи текстовете за дълга като "буфер".

"Естествено, ние ще се стремим да не го използваме. Но, аз винаги съм казвал, че наличието на ликвидни буфери е предпоставка за създаване на цялостно усещане за предвидимост и устойчивост".

За тази година партийната субсидия ще бъде по 8 лева на спечелен глас от последните парламентарни избори, въпреки че от финансовото министерство бяха предложили запазване на текстовете от 1 лев. Това предизвика и скандал в пленарната зала при второто четене на бюджета и дори постави на кратна приемането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай