Бум на кредитите! Експерт съветва как да теглим и връщаме

Едната от причините за бума са ниските лихви, като има лек спад по всички лихви

Бум на кредитите! Експерт съветва как да теглим и връщаме | StandartNews.com

Регистрирана е рекордна година на кредитирането - над 28 млрд. лв. са изтеглените ипотечни кредити, съобщи пред бТВ кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Ръстът при ипотечното кредитиране е около 17%, при потребителското е 10%, а при депозитите - също 10%, което означава, че трупаме пари в депозитните сметки", добави той.

Експертът обясни, че всички кредитни продукти са с ръст тази година. "Едната от причините са ниските лихви, имаме лек спад по всички лихви. Другата причина е заради горещия пазар на имотите", добави Тошев.

Той коментира и бързите кредити, като посъветва да се теглят малки суми и да се връщат в рамките на месец. „Наистина бързи са заемите до 500 лв., които погасяваме за месец, а ако сме решили да изтеглим 1000 лв., е по-добре да се насочим към банкови кредити. При последните ще има оскъпяване за година най-много 100 лв. при сегашните лихви. Докато при бързите заеми ще има оскъпяване на места до 200%“, каза още Тошев.

Кредитният консултант посъветва и да изплатим най-належащото този месец – като ток, интернет и продукти, а за подаръци да ползваме заделени през последните месеци пари.

От другата страна са тези, които печелят. Тошев обърна внимание на това, че имаме ръст на милионерите, като според статистиката не е така, защото те са си разпределили парите в по-малки сметки по 400 000 лв. Експертът очаква на месец да имаме по двама, а заради пандемията са се увеличили и спестяванията, както и влагането в обзавеждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай