Bulsatcom с нови собственици

Кредиторите влизат в ръководството

Bulsatcom с нови собственици | StandartNews.com

Bulsatcom, която преживя няколко тежки години, основно заради решението да изстреля собствен сателит в Космоса, ще има нови собственици, съобщи пред журналисти Макс Зиф, главен експерт по преструктурирането и изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор на българската компания, цитиран от money.bg

Очаква се до края на октомври да приключат преговорите с кредиторите - Българска банка за развитие, Европейска банка за развитие и лондонския фонд Blind Eye Capital, които ще влязат в акционерната структура, заедно с единия от основателите, Пламен Генчев. Зиф обаче отказа да уточни какъв дял ще имат кредиторите в оздравената компания, но подчерта, че нито един от тях няма да е мажоритарен. Отсега се знае, че Генчев е поканен за председател на борда.

Максим Заяков, вторият основател на компанията, няма нищо общо с нея от юни на миналата година, когато решава да напусне и да се концентрира върху "България Сат" - компанията, която притежава изстреляния сателит. Bulsatcom занапред няма да ползва услугите на сателита, а ще продължи договора си с Hellas Sat, която ползва и сега.

Кредиторите ще предоставят още €30 милиона, с които да бъде оздравена компания, като 15 милиона лева от тях вече са преведени. Вече са погасени  задълженията по подписания договор със сателита, уредени са и задълженията към производителя, започва изплащане и на сумите към доставчиците, в които влизат HBO, "Нова Броудкастинг Груп", ScaleFocus и други.

Целта пред компанията сега е преструктурирането да приключи до края на този месец, с което в нея ще влязат и свежи средства. Не се предвижда тя да изплаща дивиденти на новите си акционери "в обозримо бъдеще", като печалбата ще бъде реинвестирана.

Преди дни бе публикуван и финансовият отчет на компанията за 2018 г. От него става ясно, че приходите от продажби намаляват минимално с 0,5 процента до приблизително 157 милиона лева. Печалбата преди данъци достига 22,4 милиона лева. Загубата след данъци обаче е 11,4 милиона лева, а общите задължения достигат почти 300 милиона лева. Част от тях вече са погасени.

Компанията държи 38 процента дял от пазара на интернет и телевизия в България, като има около 760 000 абонати, което я прави най-голямата при платената телевизия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай