Булгартабак холдинг с 46% ръст на печалбата

Булгартабак холдинг с 46% ръст на печалбата | StandartNews.com

Булгартабак холдинг АД отчита 46% ръст на годишна база на консолидираната нетна печалба до 36,2 млн. лв. през първото полугодие на 2015 г., съобщи дружеството чрез БФБ-София. Консолидираният положителен финансов резултат за първото тримесечие беше 16,5 млн. лв., а за второто е 19,7 млн. лв., показва междинният отчет. Консолидираните продажби се увеличават с 8% на годишна база до 268,4 млн. лв. за периода януари-юни, като само за второто тримесечието ръстът е с 12% до 139,1 млн. лв.

В доклада за дейността е записано, че през второто тримесечие групата - чрез дъщерните предприятия Благоевград-БТ АД и София-БТ АД, е придобила 66% от дяловете в капитала на дружеството Баранко ЕООД. Баранко ЕООД притежава 49% от капитала на Юрий Гагарин АД към 30 юни 2015 г. и е най-големият акционер в пловдивското дружество.
Обемът на реализираната готова продукция от холдинга през второто тримесечие на 2015 г. расте с 15,6% на годишна база, а за цялото полугодие повишението е с 12,6%. Пазарният дял на компанията е нараснал с 0,7 процентни пункта през второто тримесечие на 2015 г.

Отчита се увеличение на дела на цигарите в икономичния ценови сегмент, като това до голяма степен се дължи на намалените нива на контрабандни изделия, пише в отчета. Засилва се тенденцията на изместване на консуматорските предпочитания към продукти с по-ниски нива на катран и никотин. Расте сегментът на слимс и суперслимс цигарите.


На 18 август 2015 г. започна изплащането на дивиденти от "Булгартабак" за 2014 г. Като дивиденти ще бъдат раздадени близо 31 млн. лв., което е рекорд за българска компания за тази година. Дивидентите са в размер на 4,20 лв. на акция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай