Вторник,

Булгаргаз съди Топлофикация за 35 млн. лв. дълг

От: Редактори -
Булгаргаз съди Топлофикация за 35 млн. лв. дълг
A
A
A

"Булгаргаз" ще търси в съда от "Топлофикация-София" 35 милиона лева, като тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към газовата компания. Това каза в интервю за БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Тези задълженията са натрупани за една година, след като миналия август Българският енергиен холдинг изкупи изцяло дълга на топлофикацията. Сега "Булгаргаз" е завела съдебния иск, тъй като съществува риск да не може да плати синьото гориво на своя доставчик - руската компания "Газпром Експорт", посочи още Николай Павлов.

"Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може "Булгаргаз" и не бива "Булгаргаз" да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на "Топлофикация София". Няма такава компания, която да покрие такъв огромен дълг, а същевременно да изпълнява своите задължения.

„Мерките и действията, които предприемаме, са възможно най-меки и щадящи към "Топлофикация София", като единствената цел е топлофикационното дружество да изплати задълженията до края на август", обясни шефът на газовата компания.

Николай Павлов каза още, че разговорите с руснаците за промяна на условията по дългосрочния договор за доставка на газ продължават. Целта е до края на годината да се постигне споразумение в резултат на което от догодина цената на синьото гориво за българския пазар да бъде значително по-ниска.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички