Брюксел ни дава 4 пъти повече пари за земеделие

13% обвързана подкрепа договорил земеделският министър за следващия програмен период

Брюксел ни дава 4 пъти повече пари за земеделие | StandartNews.com

Разград. 4 пъти ще скочи размерът на средствата, които Брюксел ще отпусна на България за земеделие през следващия програмен период в сравнение с досегашната подкрепа.

На приключилата преди дни среща на земеделските министри от ЕС в Люксембург новият шеф на агроведомството Димитър Греков е договорил 13% обвързана подкрепа за българското земеделие в годините 2014- 2020. Това съобщи той в разградското село Богданци, след като даде старт на тазгодишната жътва в стопанството на исперихската фирма "Агротида".

Надявахме се на 10%, но постигнахме 13% вместо досегашните 3,5% не скри радостта си министърът. Греков не съобщи финансовата равностойност на очакваните суми, защото общата рамка на харчовете на ЕК за земеделие предстои да се уточнява.

Българските власти ще използват субсидиите, за да подкрепят повече отрасли в земеделието. Подпомагане ще има и за животновъдите, и за зеленчукопроизводителите. Тютюневите стопанства обаче ще останат на национално подпомагане, заради категоричния отказ на Брюксел да дава пари за производство на тютюн, предупреди министърът.

На старта на жътвата Греков каза, че очаква тази година да е добра за българските зърнопроизводители, независимо от появилите се прогнози за свърхпоизводство на зърно. У нас се очаква реколта от 4,6 млн. т зърно. Ако големите фирми се сдружат и предложат на европейския пазар големи партиди за износ, министърът е уверен, че те ще могат да реализират успешни продажби независимо от тревогите за свръхпредлагане. "Аз току що жънах в блок, добивите от жито в който ще са 660 кг от декар", каза той и похвали стопаните за отличната агротехника.

Земеделският министър съобщи, че с парите от Брюксел ще бъдат активно подпомогнати и 33 хил. малки животновъдни ферми, за които в момента тече гратисен период и които до края на годината трябва да се модернизират. Ще се направи нужното, те да не бъдат изхвърлени от пазара, да могат да продават продукцията си и постепенно да настигат изискваните от ЕС стандарти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай