Брюксел скастри кабинета. Кога e пикът на инфлацията

Спирането на доставките на руски газ за страната ни ще доведе до значително еднократно увеличение на цените на газа през 2022

Брюксел скастри кабинета. Кога e пикът на инфлацията | StandartNews.com

Пикът на инфлацията в енергетиката се очаква до месец-два. Това е записано в доклад на Еврокомисията за България.

Според Брюксел управляващите у нас трябва по-внимателно да насочват помощите, които се отпускат. От Еврокомисията отчитат, че спирането на доставките на руски газ за страната ни ще доведе до значително еднократно увеличение на цените на газа през 2022 година.

Еврокомисията препоръчва на България да намали зависимостта си от изкопаеми горива, като ги заменя с възобновяеми енергийни източници. Помощите, които отпуска държавата, трябва да са временни и по-добре насочени, за да не се превърнат в тежест за бюджета.

„Трябва да се направи внимателен анализ кой страда най-много от увеличението на енергийните източници, кои стоки поскъпват най-много и да се подпомагат хората, които потребяват тези стоки“, каза за bTV Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК в България.

Да не е на калпак? Този подход наистина не е оптимален. Мерките да са наистина временни и таргетирани, т.е. да може когато отмине нуждата от тази мярка, тя да бъде спряна.

Според министъра на иновациите правителството търси тъкмо този баланс между грижата за бизнеса и хората и финансовата дисциплина.

"Да имаме един дефицит в рамките на необходимото за България, така че да можем да влезем в еврозоната на 1 януари 2024, както сме си обещали. За момента това се случва и аз вярвам, че ние се движим по график", коментира Даниел Лорер.

На икономическия форум в Давос и президента на Европейската централна банка заяви, че очаква България и Хърватия да се присъединят скоро към еврозоната.

„В еврозоната, скоро ще се присъединят два нови члена - Хърватия, както и България, която е следващата по ред. Така 21 държави скоро ще бъдат в един общ клуб с един общ валутен стандарт“, каза Кристин Лагард - президент на ЕЦБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай