Брокери предупреждават! Голям проблем с новото жилище

Не купувайте, без да направите следните неща

Брокери предупреждават! Голям проблем с новото жилище | StandartNews.com

Зо голям капан при покупките на жилища предупреждават брокерите!

Добре би било да си отваряте очите на четири при покупка на ново жилище, тъй като в противен случай може да се окажете потънали в дългове, натрупани от предишните собственици. Потърпевши новодомци алармират, че към момента масово се продават апартаменти с неплатени сметки.

Жител на столичния квартал „Люлин“ сигнализира за калкулирани стотици кубици вода в първата сметка на новия титуляр.

Обикновено сумите за плащане изникват при смяна на титуляр по партида във ВиК дружеството или Топлофикация. В такива случаи проблемът е в разминаването на актуалните данни от водомерите и наличната информация в системата на доставчика.

Във въпросния случай обаче се оказва, че старият абонат е плащал водата си, но е пропуснал да предостави реален отчет и да осигури достъп на инкасаторите. Затова начислението на прогнозно потребление се оказва значително по-малко от реалното.

Истината лъсва при смяната на собствеността на имота, след като купувачът е прехвърлил партидата на свое име и показал снимки на водомерите пред „Софийска вода“. Първата му сметка се оказва на стойност 500 лв. при положение, че никой не живее в жилището и там тече основен ремонт.

Недоразумения от този тип със сигурност ще бъдат избегнати при въвеждането на отчитане водомери с дистанционно.

Брокери все пак напомнят, че при продажба на имот е задължително да бъде изготвен приемно-предавателен протокол, чрез който новият собственик ще е сигурен, че няма да му се наложи да плаща стари задължения, натрупани от продавача, пише Уикенд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай