Брокер посочи сделка номер 1 за жилище у нас

Коя е идеалната цена

Брокер посочи сделка номер 1 за жилище у нас | StandartNews.com

Ако локацията е добра, инвеститорът и сградата са качествени, то една сделка до 120 000 евро за двустаен е абсолютно резонна без проблеми. Това каза брокерът Димитър Калайджиев пред bTV.

Той съветва да купуваме апартаменти на зелено и с добро самоучастие от 20-30%, като обърнем сериозно внимание на инвеститора и неговата история.

„В последната година и половина почти няма добри сделки на вторичен пазар, т.е. с акт 16.

За мен най-добрата инвестиция днес е, ако се намери инвеститор, който дава възможност за 20% сега, а останалите на акт 16.

Това дава мега добра гъвкавост за купувачите.

Каквото и да стане, имаме само 20% вкарани в имота. Ако човек няма добро самоучастие и добри доходи, съветвам да не влиза на пазара, да изчака, да живее под наем. Да живееш под наем не е толкова страшно, трябва да свикнем с това“, каза брокерът Димитър Калайджиев.

По думите му на национално ниво има спад на имотните сделки с 1,5%, но в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, се отбелязва ръст.

„Двустайните маломерни жилища са апетитна хапка за инвеститори и спекуланти. Маломерните тристайни апартаменти до 90-95 квадрата са добре за млади семейства, които нямат толкова средства. Говорим за имоти в ново строителство. Тези, които търсят завършено и готово осъзнават, че цената е много висока, нямат избор и след мъчене 2-3 месеца се насочват към строеж“, допълни брокерът.

„Лихвените равнища в еврозоната в момента са осезаемо по-високи от тези в България. Едно евентуално влизане в еврозоната в началото на 2025 г. ще доведе в краткосрочен план до някакво по-сериозно повишаване на лихвите в България – както на основните, така и на тези по кредитиране“, каза финансистът Владимир Сиркаров. 

Въпреки това по думите му Европейската централна банка постепенно ще започне да намалява основните лихви.

„В по-дългосрочен план има много голяма вероятност поради макроикономическото развитие на България и западноевропейските страни в рамките на 2-3 години лихвите за кредитирането в еврозоната да са по-ниски от лихвите в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ной
преди 1 седмица

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Откажи