Браншовици: В Североизточна България няма неизкупен тютюн

Новият закон ще съдържа защитни механизми за производителите, за да не стават жертва на търговците

Браншовици: В Североизточна България няма неизкупен тютюн | StandartNews.com

Исперих. В Североизточна България няма неизкупен тютюн. Само един камион бали, произведени в община Каолиново не са още продадени, но стопанинът им няма предварителен договор с изкупвателна фирма. Това обяви в Исперих председателят на националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев по време на семинар, на който браншовици от областите Разград, Силистра, Търговище, Шумен и Добрич обсъждаха проблемите в сектора.

7 експертни комисии са започнали в сряда оценяването на непродадените още бали тютюн в Хасково, Стара Загора, Пазарджик и Пловдив и до края на седмицата суровината ще бъде изкупена, а фермерите ще могат да започнат работа по новата реколта. Очаква се тютюневият холдинг "Булгартабак" да купи около 3 хил. т. тютюн, което ще отпуши напрежението сред браншовиците в Южна България, увериха от Асоциацията.Разчетите на браншовиците показват, че през 2014 година българските фермери ще произведат около 30 хил. т. тютюни. Количествата са съизмерими с реколтата от 2013 година.

Понеже България отново не успя да договори с Брюксел субсидии за тютюнопроизводителите и през следващия програмен период стопаните ще разчитат на национални доплащания. В новия закон за тютюна обаче се предвиждат защитни механизми, които да гарантират интересите производителите в отношенията им с фирмите изкупвачи на суровина, обясни Филев, чиято организация участва в подготовката на новата нормативна база. Ще бъде създаден и регистър, който ще съдържа информация за броя на стопанствата у нас, които отглеждат тютюн, засятите площи, както и обемът на планираната за производство суровина. Целта на новия закон ще бъде да се избегнат колизии в сектора, които досега прерастваха в бунтове на тютюнопроизводителите, обясниха от браншовата асоциация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай