Бранимир Ботев полетял преди да проходи

Бранимир Ботев полетял преди да проходи | StandartNews.com

30 организации от туристическия бранш номинираха Бранимир Ботев за зам.-министър на икономиката и енергетиката. Кандидатурата му бе една от шестте, предложени на премиера Пламен Орешарски в края на миналата седмица. Според браншовите организации Ботев има нужните образование и опит, които биха гарантирали в качеството му на ръководител на структурата на туризма да постига целите на туристическата индустрия. Бранимир Ботев е председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.

Бил е директор на Института по маркетинг, на френско-българския междуправителствен център за управление и маркетинг МАРКОМ и секретар на Съвета по администрация при правителството на Иван Костов. Той е и първият наш представител в Института по публична администрация към ЕС в Маастрихт. Член е на УС на CEPS в Брюксел - централата на алкохолната индустрия на Европа.

"Още не съм можел да ходя, когато съм се качил на самолет за първи път. Така се е стекъл животът ми, че пътувам много, изпитвам особена радостна тръпка всеки път, когато тръгвам нанякъде".

Това разказва Бранимир Ботев, който е номиниран от хотелиери и туроператори за заместник-министър с ресор туризъм. Ботев признава, че най-много обича Балкана и Варна. За Банско и ски туризма пък казва, че са като визитка за страната ни в чужбина, заедно със София и морето. Роден е в града на Левски и отраснал в полите на Стара планина. Още от двегодишен родителите му започват да го взимат на преходите в Централен Балкан над Сопот, Карлово, Калофер, до връх Ботев и хижа "Левски". Това си остава и едно от любимите му места за отдих и презареждане. Морската столица пък си спомня още от времето, когато до плажа се стигало само пеша, а на пясъка имало двама-трима рибари и харпунджии. Заради редките срещи с човешкия вид рибите били изключително доверчиви и се ловели дори с голи ръце. До неотдавна това все още се случвало на Фичоза и Паша дере.

"Жалко е, че голяма част от тези плажове са застроени и, че развитието на нашето Черноморие е тръгнало по модела на Испания, където в момента дори се налага да бутат хотели", казва Ботев. Смята че, трябва да има сериозна и цялостна стратегия за развитие на туризма в страната ни.

"Тя трябва да включва не само почивката на море и планина, но и по-екзотични възможности за отдих като селския, винения, гурме туризма. В Австрия японци си плащат, за да обработват лозята, а след това дават солидни суми за бутилка вино. Защо това да не се случи и у нас", разсъждава Бранимир Ботев. Самият той се запалил по виното още като ученик.

"Тогава дори не бях опитвал вино, бях само на 16", спомня си съгражданинът на Левски. Марк Моне, който му преподавал френска цивилизация в гимназията, му разказал за френските вина и сирена. Подарил му и книга за вината в Бордо, с което завинаги запалил огъня на Бакхус в сърцето му. Пътешествията, риболовът, виното и футболът всъщност са четирите големи страсти на Ботев. Обиколил е почти всяко кътче в България. Още на 14 г. става екскурзовод в тогавашната фирма "Орбита" и успява да запали десетки чужденци по природата, културата и историята на страната ни. Втората си любов - виното, превръща и в професия. Казва, че има най-богатата библиотека на тема вино. А благодарение на личния си интерес към напитката на боговете успява съвсем научно да обори кипърските легенди, че Островът на Афродита е родината на гроздовия еликсир. "Всъщност родината е Тракия и от нашите земи са тръгнали лозата и виното из цяла Европа", категоричен е Ботев.

Смята заедно с учените траколози от БАН да подготвят книга, с която да популяризират този факт и да дадат тласък за развитие на винен туризъм у нас. "Гурме туризмът е и най-краткият път да усетиш духа, културата и традициите на един народ", смята Ботев.

Самият той си има две любими места в страната, където този дух е запазен най-добре. Първото е комплекс в карловското село Соколица, където е водил не един и двама чужди и наши политици и бизнесмени. Второто място е Резово. Там обича да лови риба и да се "отдава на лакърдии" с Боян Биолчев. Личният рекорд на Ботев с рибите е 94 бройки за един ден. А още като дете става свидетел, как баща му хваща с голи ръце в планински вир огромна пъстърва - "майката на пъстървите", както я кръщава баба му. Баща му е и причината да се запали по футбола.

"Станал съм фен на "Левски" още преди да се родя", разказва Бранимир Ботев. Седмица преди щастливото събитие татко му извадил членска карта за футболния клуб, в която трябвало да се нанесе само името на нероденото бебе. Като пораснал, самият Ботев ритал футбол в школата на любимия отбор, редом с Томас Лафчис. Играел халф, после се прехвърлил в "Академик", а в университета бил голмайстор две поредни години. Заради учението обаче се разделил с активния спорт. Животът го поел в друга посока - от философския факултет на Софийския университет, към БАН, оттам до шефското място в един от най-големите винпроми в страната, та чак до кандидат за шеф на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай