Бойко направи първа копка на газопровода България - Румъния

Бойко направи първа копка на газопровода България - Румъния | StandartNews.com

Русе. Бойко Борисов долетя предиобед с хеликоптер от Варна в Русе, направи първа копка на газопровода България - Румъния и след като инспектира новата лекоатлетическа писта на градския стадион, отпраши за София. Във видимо добро настроение премиерът се пошегува с монтажниците по трасето да не си тръгнат след официалната церемония, защото ще се върне да ги провери. Вместо да разбие бутилка шампанско, той я подари на фадромиста да я изпие, "че сме в криза".

Заради сгъстения му график министър-председателят, придружен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, не намери време за медиите и не отговори на журналистически въпроси. 

"Вече съм убеден и не завиждам на румънците, че са открили такова количество газ. В нашия район "Хан Аспарух" в Черно море ще намерим не по-малко газ, надявам се и нефт. Убеден съм, че има, защото знам малко повече." Това заяви Бойко Борисов и напомни, че междусистемната връзка позволява да се диверсифицира доставката на газ за Източна Европа след спрения транзит преди години от Русия.

Премиерът похвали министър Добрев, "че не е загубил толкова години да се мотае в изграждането на тези връзки". И не пропусна да благодари на президента на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу за отделените евросредства за интерконектора.

"Можем да се възползваме от излишъка в местния добив на Румъния, която има залежи между 40-80 млрд. кубика газ и надхвърля потреблението й", уточни министър Делян Добрев. Строителите ще се опитат да скъсят с месец крайния срок - май 2013 г., когато по газопровода от Румъния трябва да потекат до 1,5 млрд.куб.м газ годишно.

Количеството покрива половината консумация на България. Министър Добрев каза още, че до края на т.г. ще се направи първа копка и на гръцката връзка, а в началото на следващата година ще се проектира сръбската. Работи се "много активно" и по интерконектора с Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай