Борисов поиска пари за "Набуко"

Премиерът попита защо се бави проекта

Борисов поиска пари за "Набуко" | StandartNews.com

Виена. Премиерът Бойко Борисов поиска допълнително финансиране за по-бързото построяване на връзката между България и Турция от "Набуко". Той изказа и недоволството си от забавянето на проекта. Това стана по време на срещата на високо ниво на Комитета за „Набуко” във Виена.

България изпълни всички критерии по "Набуко", искам ясно да заявя ангажимента и подкрепата ни за своевременното реализиране на този стратегически проект, заяви премиерът Бойко Борисов. Той обаче изказа и недоволството си от забавянето на проекта. „През 2014 г. по програма „Набуко” трябва вече да тече газ, към днешна дата нямаме финансиране, нямаме реализиран проект", подчерта той и добави:"Както казва европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, за 3 години работа, има само 4 години закъснение.”

За да се изгради по-бързо "Набуко" Борисов поиска и финансова помощ от останалите страни в проекта. "Ако искате интерконекторната връзка между България и Турция да бъде част от първия етап на „Набуко”, Комитетът може да подкрепи финансово страната ни. Ако не се ангажирате, тя ще бъде построена само за аварийни нужди преди 2018 г. с инвестиция в размер на около 100 млн. лв. от “Булгартрансгаз”, допълни Борисов. Според него "Набуко" е жизнено важен за представените на срещата страни.

Това е един от водещите проекти на „Южния газов коридор”, който е в състояние да гарантира реална диверсификация на газовите доставки не само за страните, през които минава трасето, но за Европа, като цяло, подчерта министър-председателят.

Според премиера страната ни работи активно за изграждане на реверсивна междусистемна връзка с Турция, на интерконектор с Гърция, а с Румъния, проектът вече е в процес на строителство. Той припомни и важното място на газопровода „Южен поток“, който ще диверсифицира маршрута за доставка на природен газ от Русия, както и на търсенето на природен газ в българския шелф на Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай