Бобева: Рязането на разходи не е решение

Прогнозират ръст на кредитирането през 2014 г.

Бобева: Рязането на разходи не е решение | StandartNews.com

Валерия Стойкова,
наш пратеник във Виена

Виена. Държавите от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се изправят пред различни проблеми и прилагат различни подходи за преодоляването им. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева във Виена на конференцията на Euromoney за банковия сектор в ЦИЕ.

Вицепремиерът постави въпроса за целесъобразността от самоцелно съкращаване на бюджетните разходи. Според Бобева заради натиска за съкращаване на бюджетните дефицити много страни, включително и България, са претърпели големи загуби в социалния сектор. Според нея не може със свиване на разходи да се води борба с бедността и затова не е правилно да се използва само такъв подход за балансиране на държавните разходи. Чрез социалните плащания може да се подпомогне вътрешното потребление, смята Бобева. Според нея има място за още социални разходи, тъй като държавният ни дълг е много нисък.

Кредитните портфейли на банките в България ще нараснат с 1,2% през 2014 г., главно поради увеличаване на корпоративните заеми, каза Джани Папа, директор на УниКредит за ЦИЕ. От началото на 2013 г. промишленото производство е нараснало с 5% за повечето страни от региона, което ще доведе и до необходимост от финансиране. В България ще продължава интересът към депозитите, допълни Папа. Той прогнозира, че растежът на депозитната база ще послужи като здрава опора за преминаване на сектора към нов банков модел. При бизнес заемите в България очакванията за периода 2013-2015 г. са за среден ръст от 1,6%, а при заемите за домакинствата се очаква ръст от 6%. Прогнозите са делът на лошите кредити да падне от 17% на 16,4%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай