БНБ загуби 473 млн. от срива на златото

Благородният метал потъна с 18% от началото на годината

БНБ загуби 473 млн. от срива на златото | StandartNews.com

София. С 473,5 млн. лв. намаля стойността на златото във валутните резерви на БНБ от началото на годината досега, сочат данните на Централната банка. Причината за това е сривът на цената на благородния метал на международните пазари с близо 18% от началото на 2013 г. През януари монетарното злато заедно с вложенията на БНБ в инструменти в монетарно злато са възлизали на 3,149 млрд. лв., докато в началото на настоящия месец юли стойността на златото във валутния резерв намалява до 2,676 млрд. лв. Монетарното злато е част от валутния резерв на България, който гарантира валутния борд и фиксирания курс на лева към еврото.

Целият валутен резерв достига 27,969 млрд. лв., което означава, че златото е 9,5% от общата сума. За сравнение, в началото на годината резервът е възлизал на 28,984 млрд. лв (с дял на монетарното злато от 10,86%), което означава, че за 6 месеца той е паднал с 1,015 млрд. лв. С 114 млн. лв. намаляват и парите в обращение в страната от началото на годината, като достигат до общата сума от 9,161 млрд. лв. Спадът на банкнотите и монетите, които се въртят в икономиката, може да се обясни с ниското потребление, високата безработица и свитото кредитиране. Другата причина за това е и все по-честото използване на електронните пари или, с други думи, разплащането чрез банкови карти или чрез онлайн нареждания.

Спадът от 473,5 млн. лв. в цената на златото в БНБ би могъл да се коригира при евентуален скок в цената на благородния метал, който вече пропадна под психологическата граница от $1400 до цена от $1360 за тройунция. Бягството на инвеститорите от златото, както и действията на централните банки по света са в основата на сериозния спад в цената на благородния метал. Централните банки дават сигнали, че ще преустановят инжектирането на нови парични стимули в глобалната финансова система. А инвеститорите търсят нови възможности за печеливши инвестиции и се насочват към по-рискови активи като акции, облигации и имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай