БНБ търси изпълнител за монетата от 2 лв.

БНБ търси изпълнител за монетата от 2 лв. | StandartNews.com

БНБ е обявила обществена поръчка за изработване на новата монета от 2 лева. Както "Стандарт" писа в началото на годината, очаква се новата монета да бъде пусната в обращение в средата на лятото. Подготовката на монетата тече вече една година. Обществената поръчка е за 12 милиона броя, за изработването на които е необходимо време. Стойността на поръчката е 8,819 млн. лв., става ясно от регистъра на обществените поръчки.

"Необходимо е повече време, защото преди пускането трябва да се произведат всичките необходими количества, за да няма луфтове на пазара", каза за "Стандарт" източник от Централната банка.

Сега предстои да бъдат изработени металните кръгчета, върху които ще се отпечатват отличителните знаци на монетата. Тези матрици не се произвеждат тук за нито една от българските монети, защото се правят по специални технологии. Трябва да се спазят всички съставки на сплавта, както и съответните размери на заготовките. Заготовките за българските монети се правят в Германия, Чехия или Турция. Монетата е биметална, по подобие на тази от 2 евро. Разликата е, че при еврото вътрешният медальон е от бял метал, а при лева - обратно. На лицевата страна на монетата е портретът на Паисий Хилендарски, както е и на книжната двулевка. След пускането на монетата в обращение ще започне изтегляне на хартиения й еквивалент. Въпреки това обаче банкнотата си остава официално платежно средство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай