БНБ с важна новина за еврото

Относно процеса по присъединяването ни към зоната

БНБ с важна новина за еврото | StandartNews.com

БНБ няма формално основание и не е преустановила техническата работа по приемането на еврото. Тя се извършва по график и в рамките на бюджета на банката за 2023 г.

Това заявиха от пресцентъра на Българската народна банка пред БТА по повод политически коментари, че процесът по присъединяване към еврозоната трябва да бъде спрян. По-рано днес пред журналисти в парламента депутатът от "Възраждане" Деян Николов посочи, че след като страната ни няма да влезе в еврозоната от 2024 г., то и решението на Народното събрание, задължаващо институциите да ускорят работата по приемането ни сред страните, използващи единната валута, няма обвързващ характер. 

Николов призова, ако има нови стъпки в посока еврозоната, те да бъдат предприети след провеждането на референдума, иницииран от партията, която представлява.

Пред БТА от БНБ посочиха още, че работата по интегриране на страната ни към еврозоната не е спирала:

"На 13 април т.г. Управителния съвет на БНБ прие проект на нов Закон за БНБ, който създава правната рамка за работа на БНБ в условията на еврозоната. Проектът е предоставен на Министерството на финансите и е в процес на съгласуване с ЕЦБ. По план протича и подготовката за тестово отсичане на българските евромонети, както и адаптирането на платежните системи“.

По друга тема, повдигната от "Възраждане" - за връщането на златните резерви на страната ни от Лондон, от БНБ посочиха: "В своите периодични публични отчети БНБ предоставя изчерпателна информация за златните резерви на страната. Релокация на златните резерви не стои на дневен ред и няма връзка с процеса на присъединяването ни към еврозоната". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай