Вторник,

БНБ към банките: Нито евро дивиденти!

От: стандарт -
БНБ към банките: Нито евро дивиденти!
A
A
A

 

БНБ прие решение, с което задължава всички банки в България да капитализират цялата си печалба, съобщиха от централната банка.

Така общата сума от 789 млн. лв. ще се използва като буфер срещу бъдещи проблеми с нарастване на лошите кредити, вместо да бъде разпределена като дивидент за акционерите, в голяма степен чуждестранни финансови институции, пояснява economic.bg

Изчисленията на централната банка показват, че капитализирането на цялата печалба на банковия сектор в България ще увеличи с 1.23 процентни пункта адекватността на базовия собствен капитал от първи ред (CET 1) на системата до 23.1% при равни други условия. Това пък допълнително укрепва капацитета на банките да поемат загуби при възможно влошаване на качеството на кредитните портфейли, пише в мотивите към решението на БНБ.

Положителният капиталов ефект от капитализирането на печалбата на банките превантивно намалява чувствителността им към реализирането на кредитен риск, поддържа стабилността на банковата система и създава условия банките да продължат да изпълняват функцията на финансово посредничество чрез предоставянето на кредити за икономиката и домакинствата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички