Блокират достъпа до 22 сайта за залози

Блокират достъпа до 22 сайта за залози | StandartNews.com

София. Достъпът до 22 сайта за залагания в интернет ще бъде блокиран. Те попаднаха в черен списък на Държавната комисия по хазарта, тъй като нямат лиценз за организиране на онлайн хазарт. Списъкът е публикуван на сайта на ведомството с решение от 11 юни.

Даден е срок от 3 дни онлайн букмейкърите да ограничат достъпа до сайтовете си. Сред тези сайтове са световнопопулярни платформи за залагания като bet365, betfair, bet-at-home, betin и други. Ако не изпълнят задължението, регулаторът ще сезира Софийския районен съд, който ще трябва да се произнесе в 3-дневен срок. При положително решение на съда, интернет доставчиците в страната ще имат 24 часа, за да изпълнят съдебното решение и да ограничат достъпа на абонатите си до тези сайтове.

Така реално достъпът до тях ще бъде ограничен в края на следващата седмица. Изискването за лиценз за онлайн букмейкърите беше въведено с новия Закон за хазарта, приет през миналата година. Там е записано, че организаторите на хазартни игри в интернет се облагат с 15% данък върху събраните залози. Но финалната наредба към закона още не е одобрена, а без нея няма как да бъдат издавани въпросните лицензи. "Наредбата е в Министерството на финансите и е въпрос на дни да бъде придвижена към Министерски съвет и одобрена", казаха за "Стандарт" от ДКХ.

"Една от причините да пристъпим към прилагането на закона е големият брой оплаквания от граждани срещу букмейкърите, които постъпват в ДКХ и Комисията за защита на потребителите", добавиха от комисията. Без издаден лиценз обаче ДКХ няма как да защити правата на гражданите, защото повечето организатори на хазартни игри са регистрирани в офшорни зони в чужбина. На следващото заседания на ДКХ на 21 юни черният списък ще бъде сериозно разширен, като се очаква сайтовете в него да достигнат 30-40 броя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай