Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ

Сдружението, в което влизат най-големите вносители и търговци на горива в България, се обяви против идеята на Министерството на икономиката да се отложи с 6 месеца влизането в сила на последните поправки в ресорния закон, които засягат по-малките бензинос

Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ | StandartNews.com

Българската петролна и газова асоциация, оглавявана от Валентин Златев, обяви, че напуска КРИБ в знак на протест. Сдружението, в което влизат най-големите вносители и търговци на горива в България, се обяви против идеята на Министерството на икономиката да се отложи с 6 месеца влизането в сила на последните поправки в ресорния закон, които засягат по-малките бензиностанции.

Предложението беше внесено в сряда от министър Емил Караниколов, а КРИБ го е подкрепила, без да се консултира с членовете си от Петролната асоциация.

"Членовете на БПГА изразяват категоричното си несъгласие с опита да се протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент. Това на практика означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива", се казва в декларацията на БПГА.

"Нещо повече, смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция", посочва се още в писмото.

От асоциацията настояват за среща с премиера Бойко Борисов, който "да представи своята позиция по темата".

Твърди се още, че КРИБ е изпратила писмо до Емил Караниколов, с което се иска не само отлагане, но и промяна на текстове от Закона за горивата.

"БПГА изразява дълбокото си разочарование от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, на която е лоялен член. Подобно писмо нито е съгласувано с БПГА като член на КРИБ, нито дори сме били информирани за съществуването му", казват от организацията на търговците на горива, които са решили да прекратят колективното си членство в КРИБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай