Българската индустрия се обедини около 19 искания към властта

Основни теми на Powers Summit 2022 са здравеопазване, енергетика, план за възстановяване и устойчивост, предприемачество, устойчиво развитие.

Българската индустрия се обедини около 19 искания към властта | StandartNews.com
  • POWERS SUMMIT свързва индустрията и властта, в лицето на парламетарно-представените партии и служебното правилетсво в открит диалог и представя спешни приоритети на бизнеса, науката и гражданския сектор в България
  • На 20 декември 2022 (утре)  в София Тех Парк от 9:00 часа се открива форумът на платформата Powers Summit (www.webit.org/powers) за градивен и оперативен диалог лице в лице между властта, бизнес лидерите, науката и гражданския сектор.

Над 80% от индустрията на България е на Powers Summit, представена от национално представителните работодателски организации, браншови и индустриални асоциации, и най-значимите бизнес лидери, а политиците след като ги изслушат, ясно заявяват становищата на партийните сили, които представляват и поемат ангажименти за конкретни политически решения.

Ще бъдат представени 19 ясни и измерими цели и приоритети, около които бизнесът и индустрията се обединиха след поредица от работни срещи и дискусии. Те очакват лидери на парламентарно-представените политически партии и служебното правителство в България да поемат конкретни ангажименти за политически решения в рамките на следващите 6-12 месеца.

Основни теми на Powers Summit 2022 са здравеопазване, енергетика, план за възстановяване и устойчивост, предприемачество, устойчиво развитие. Отговор на формулираните от представители на индустрията приоритети за бизнеса и икономиката в страната ще бъдат представени на форума на Powers Summit на 20 декември. Като продължение на платформата от 2021г., на сцената политиците не говорят помежду си и един срещу друг, а директно потвърждават на индустрията по всеки един приоритет каква ще бъде политическата им воля. След Powers Summit ще бъде даден точен отчет коя политическа партия се е ангажирала с подкрепа и намиране на политическо решение и коя не. Платформата цели да инвестира колективната интелигентност на страната в създаването на устойчиви решения за бъдещето на България в реално време по водещите теми в диалог с бизнеса, гражданския сектор и науката.

КОЙ Е НА POWERS SUMMIT?

Тук можете да видите част от политическите лидери и представители на повече от 30 от най-големите организации на индустрията в страната, бизнес лидери и учени.

19 ИСКАНИЯ И ПРИОРИТЕТИ ПО ТЕМИ

Основните приоритети и испания, които ще бъдат представени пред политиците от браншовите и работодателски организации по петте теми, са:

* Здравеопазване:

  • Устойчив ръст на бюджета за здраве, насочен към подобряване на капацитета, достъпността и постигнатите здравни резултати, който следва да бъде обвързан с конкретни икономически показатели.
  • Задължително продължаващо медицинско образование за българските медицински специалисти с оглед подобряването качеството на лечение, уменията им и за да бъде страната ни в крак с европейските тенденции и добри практики.
  • Подобряване достъпа на българските граждани до медицински и фармацевтични грижи - осигуряване на равен достъп до лечение и грижа, чрез усъвършенстване и утвърждаване на Национална здравна карта, Националната аптечна карта, както и електронен протокол за лекарствена терапия с оглед туширане на регионалните диспропорции в предлагането на медицинска и фармацевтична грижи.
  • Създаване на работеща стратегия за превенция и борба със затлъстяването.
  • Оповестяване на разходването на сумите по чл.53 от Закона за здравето и съвместни усилия с представители на научния сектор за по-целенасоченото им разходване с фокус върху подрастващите.
  • Борба с тютюнопушенето по модерен и измерим начин.

* Енергетика

  • Повече реализъм в политиките и мерките за декарбонизация и премахване на административните бариери пред инвестициите в нови технологии.
  • Справедлив и съгласуван със заинтересованите страни механизъм за прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854.
  • Гарантиране на компенсаторния механизъм до края на 2023 г. и същевременно – подготовка на пазарна реформа, която да позволи осигуряването на дългосрочни договори за енергия за българските потребители.

* План за възстановяване

  • Създаване на единен подход и осигуряване на среда за изграждане на цифрова инфраструктура от държавата чрез други компании, телекомуникационни и други, възлагане на проекти чрез системата ИСУН.
  • Решение за финансиране на рехабилитацията и модернизацията на разпределителната мрежа, приемане на промените в Закона за енергията от възобновяеми източници и в Закона за енергетиката.
  • Пренасочване на средства от несъстоятелни проекти за изграждане на батерии за съхранение на електрическа енергия към изграждане на ВЕИ със системи за съхранение на енергия за собствени нужди в предприятията, развитие на електропреносната и електроразпределителните мрежи, преформулиране на  изискванията за енергийно обновяване на сгради в сферата на производството с оглед тяхната реализуемост.

* Устойчиво развитие

  • Приоритизиране на темата за климатичните промени, ролята и прехода към зелена и кръгова икономика
  • Създаване на необходимата институционална инфраструктура в областта на ESG в тясно партньорство със заинтересованите страни
  • Изграждане на административен и експертен капацитет в областта на ESG политиките и др.

* Предприемачество

  • Обща стратегия на държавата и партиите в посока стартъпи, капитал, таланти, акселератори, стимули.
  • Стимулиране на инвестициите в България - конкретни законопроекти, свързани с промяна в Закона за насърчаване на инвестициите.
  • Синя карта на ЕС за привличане на нови умения и таланти; добра среда и улеснения за правенето на бизнес.
  • Изграждане на иновационни фасилитатори във финтех сектора (Sandbox).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай