България в световния топ 3 по производство на автоелектроника

Електроиндустрията ни за шеста поредна година е с най-голям принос за износа ни

България в световния топ 3 по производство на автоелектроника | StandartNews.com

България е в световния топ 3 на производителите на електроника за автомобили.А електроиндустрията ни за шеста поредна година е с най-голям принос за износа ни. Това съобщи Орлин Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на електротехниката и електрониката /БАСЕЛ/, като цитира данни на Евростат. 

Водещи браншове в преработващата индустрия през 2020 г., процент от оборота

България                                                                                                              Европейски съюз

Към края на 2021 г. генерираният от електроиндустрията експорт (3,6 млрд. евро) е на първо място с дял от 10,5% от общия износ на България. Водещите продукти са: електрически апарати за напрежение до 1000 V, кабелни форми за автомобили, електронни интегрални схеми, хладилници, електрически табла, трансформатори, акумулатори и бойлери.

Оборот по години, млн. евро

От 2007 г. насам обемът на производството се е увеличил над 3 пъти, а през 2020 г. оборотът на бранша е 3,8 млрд. евро или около 11% от цялата българска преработваща индустрия.

Водещи класове в българската електроиндустрия през 2020 г., % от общия оборот

„Електротехническата и електронната индустрия са ключов бранш за българската икономика. Това е сектор с динамично портфолио и сериозен принос в технологичния напредък на България“, каза Орлин Димитров.

Износ на България по години, млн. евро

В областта на производството и ремонта на електронни уреди и електрически съоръжения в България работят около 1273 компании с 55 хил. служители. 200 от тях покриват 95% от персонала и 92% от оборота на сектора. Чуждестранните инвеститори са големи световни компании като Шнайдер Електрик, Фесто, Сименс, АББ, Либхер, Мелексис, Сенсата и др.

Бизнесът с най-голям принос за износа: Няма кой да работи  

БАСЕЛ е основана през 1994 г. В асоциацията членуват 67 български и чуждестранни компании с производствена, инженерингова, търговска, консултантска и развойна дейност. Членове на организацията са както производители на електрически и електронни изделия, така и обслужващи фирми за ремонт и изграждане на ел. инсталации, доставка на компоненти, в които работят около 10000 служители и реализират общ годишен оборот в размер на около 1 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай