Понеделник,

Бизнесът побесня, кога започват протестите срещу кабинета

От: Рачо Рачев -
2282
Бизнесът побесня, кога започват протестите срещу кабинета
A
A
A

"През май няма да има компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията. Не само за бизнеса, но и за болници, детски градини, театри. Изпратили сме покана за среща с премиера, но такава няма. Ако схемата за компенсации не бъде продължена ще протестираме с искане за оставка на правителството. Днес се събираме да уточним кога ще се проведат. Схемата се самофинансира от високите цени", заяви пред НоваНюз шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той коментира и спирането на доставки на руски газ. "Обясненията на енергийния министър са за наивници. Няма проблем да се ползва руската схема за плащане на газовите доставки от Русия, защото не става дума за директно плащане в рубли, а за превалутиране на доларови плащания. Няма загуба от това за купувача. ЕС ще продължи да внася газ от Русия. Вместо да го вземаме от производителя на ниска цена, ще го вземаме чрез посредници с 30 евро по-скъп. В чий интерес на това? Явно на някой, който ще получи комисиона", каза Велев.

Според него бизнесът е неспокоен, няма предвидимост, управлява се некомпетентно. "Няма как при увеличение на суровината природен газ, да няма ръст и на крайния продукт. 40% от потреблението на газ в ЕС е от Русия. Те не могат да бъдат заменени, няма инфраструктура. ЕС ще потребява следващите години руски газ.

От своя страна макроикономистът Евгений Кънев смята, че има много възможности за развитие след спирането на доставките. "Причината е България и Полша да са първи е, че имат плащания най-напред. Любопитно е да видим какво ще се случи с другите страни. Газовите и нефтените приходи представляват 40% от приходите на Русия", посочи той.

По думите му се подновява възможността за внос на азерски газ. "Очаква се той да е доста по-евтин. Ако плащаме по-скъпо в следващите до три месеца, след юли това ще се компенсира с по-добри цени. От конкуренцията зависи колко по-висока ще е цената до юли", подчерта Кънев. И допълни, че преводът за доставка на газ по стария начин е направен в началото на април, но е върнат.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com