Бизнесът: САЩ да не се бърка за "Южен поток"

Бизнесът: САЩ да не се бърка за "Южен поток" | StandartNews.com

Посланик Марси Рийс заплашва със санкции и български компании

София. САЩ да не се бъркат в решенията за проекта "Южен поток". Така българският бизнес реагира на изявлението на американския посланик у нас г-жа Марси Рийс, в което тя посъветва родните компании "да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ". В текста, публикуван във фейсбук страницата на посолството, се припомня, че изпълнението на проекта у нас е възложено на консорциум между руската "Стройтрансгаз" и българската "Газпроект Юг".

Марси Рийс припомня, че руската компания е в списъка на САЩ със санкции срещу руски бизнесмени и държавни служители, публикуван на 28 април. "Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със "Стройтрансгаз" и замразяват капиталите й в Съединените щати", се казва в изявлението на Марси Рийс. В "Газпроект Юг" влизат пет големи български фирми. Освен тях обаче в бъдещото изграждане на тръбата на стойност 3,5 млрд. евро ще бъдат ангажирани близо 100 по-малки родни фирми. Според изявлението на Марси Рийс, "фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на "Стройстрансгаз", могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.

Представителите на родния бизнес бяха категорични, че това предупреждение е директен натиск и заплаха за българските строители. Не може всички играчи в геополитиката да удрят шамари на България, изяснявайки собствените си взаимоотношения, реагираха бизнесмени. Председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов определи писмото като заплаха и заяви, че няма друг коментар. България отново става жертва в игрите на големите, каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

"Много е лесно да се каже "Не прави това, не прави онова!" А какво да правим? Като затворят утре кранчето - откъде ще доставяме газ? Когато някой иска нещо от нас, трябва да каже и какво предлага като компенсация", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай