Бизнесът пита ще има ли орязани евросредства

Бизнесът пита ще има ли орязани евросредства | StandartNews.com

Индустрията чака от Брюксел отговор за зеления ток, който ще му спести по 95 млн. за година

Ще се наложи ли България да внася по-високи вноски в бюджета на ЕС заради завишените разходи за сигурност? И ще бъдат ли орязани парите по европейските програми? Това ще попита днес бизнесът вицепрезидента по бюджет и човешки ресурси на Европейската комисия Кристалина Георгиева и премиера на България Бойко Борисов. Те ще вземат участие в дискусията, организирана от в. "Стандарт" и КРИБ от националната кампания "Да! На българската икономика!". Голяма част от въпросите към Кристалина Георгиева са от енергийната сфера. На първо място, големите индустриални производители, които са и най-големи консуматори на електроенергия, разчитат на българския представител в управата на Еврокомисията да форсира одобрението на по-ниска добавка за зелената компонента в цената на тока. Нотификацията на тази отстъпка, от която бизнесът е изчислил, че ще си спести 95 млн. лв. за година, се бави повече от три месеца. Друг отговор от ЕК, който се чака повече от година, е какво е мнението на Брюксел за преференциалните цени на произвежданата от централите "AES Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3" електроенергия.

Фирмите от земеделието пък очакват да разберат кога ще влезе в сила намалената акцизна ставка за гориво - очаква се Еврокомисията да даде детайлите, които да подпомогнат влизането на решението в сила. Отново в сферата на енергетиката е питането към Георгиева ще бъде ли разработена нова система за енергийно подпомагане на социално слабите с използване на средства от бюджета на ЕС.

Производителите на храни за пореден път ще попитат финансовия министър Владислав Горанов ще бъде ли въведена в България по-ниска ставка ДДС за стоки от първа необходимост. Друго питане от тази индустрия е дали страната ни ще въведе защитни клаузи срещу евтиния внос на плодове и зеленчуци от Турция, както и дали ще бъде увеличена помощта за оранжерийните производства. Зърнопроизводителите се интересуват планират ли се в близко бъдеще инвестиции в модернизиране на пристанищата по Дунав и Черно море.

Фирмите от транспортния бранш очакват да чуят ще има ли в европейските програми заделени финансови средства за проекти в транспорта и логистиката. Както и кога ще бъде подписана нова спогодба за автомобилните превози с Турция. Бизнесът очаква и по-активна намеса на правителството в подобряване на транспортно-логистичните връзки с Русия и страните от Евразийския съюз. С министъра на транспорта те очакват да обсъдят новите тенденции като споделените пътувания на Юбер и използването на дроновете за различни бизнес дейности.

Фирмите от леката индустрия поставят проблема за сивата икономика и взимането на по-сериозни мерки срещу осигуряването на минималните прагове и даването на заплати на ръка, както и фалшивите болнични листове. Според БАПИОТ част от проблема е и прекомерната раздробеност на бизнес сдруженията, което не позволява да защитят по-добре исканията си. В тази връзка се поставя въпросът за необходимостта от консолидация по сектори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай