Бизнесът: Отменете затвора за осигуровки

Бизнесът: Отменете затвора за осигуровки | StandartNews.com

Да плащат само първия ден от болничния на хората си, искат работодателите

Да се отмени въведената от началото на тази година наказателна отговорност за укриване на осигуровки от страна на работодателите. Това поискаха представените в тристранката бизнес организации - КРИБ, БСК, БТПП и АИКБ, в специално писмо до вицепремиера Ивайло Калфин. В противен случай те предупреждават, че ще инициират сезиране на Конституционния съд.

В същото време бизнес организациите настояват да се начисляват лихви върху забавените от страна на НАП преводи на осигуровки към универсалните и професионалните пенсионни фондове. Освен това бизнесът иска да се налагат санкции на виновните за това длъжностни лица.

Проблемът със забавените преводи е от години, без да е ясно кой има вина за това. По обяснения на НАП много често подаваните от фирмите данни за лицата, на чието име се внасят осигуровки, са непълни. Това затруднява насочването на средствата по индивидуалните партиди във фондовете за втора пенсия. Бизнесът пък обвинява НАП, че не прави нищо за изчистване на грешките. По неофициални данни над 100 млн. лв. неразпределени осигуровки за втора пенсия стоят по сметка в БНБ. От пенсионните фондове потвърждават, че получават преводи, забавени отпреди 10 години.

Общо 25 мерки за промени в пенсионноосигурителната система предлагат работодателските организации на вицепремиера Ивайло Калфин. Сред тях е премахване на задължението за работодателите да плащат първите 3 дни болнични на работника. Те настояват да бъде възстановено правилото отпреди 2010 г. - фирмата да плаща само първия ден от болничния, след което обезщетението да се поеме от НОИ.

Бизнесът иска и максималният осигурителен доход да се актуализира по швейцарското правило, т.е. в зависимост от инфлацията и ръста на осигурителния доход, но не всяка година, а през две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай