Бизнесът иска техникумите да минат към общините

Бизнесът иска техникумите да минат към общините | StandartNews.com

Това ще помогне за разкриване на специалности, които се търсят

Преминаването на професионалните гимназии към общините ще подобри връзката бизнес образование. В това са убедени инвеститорите в "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), която през последните години преживява истински бум, но липсата на подготвени кадри става все по-осезаема. Затова темата за кадрите и подготовката им ще бъде една от ключовите на дискусията "Да! На българските региони" в петък, организирана в Пловдив от в. "Стандарт".

"Общините като естествен стопанин на територията си и достатъчно заинтересован участник в процеса по привличане на инвестиции и разкриване на работни места, са готови да отделят средства заедно с инвеститорите, за да може тези училища да станат по-резултатни, да произведат кадрите, които са необходими на индустрията". Това коментира за в. "Стандарт" инж. Пламен Панчев, основател и съуправител на "Тракия икономическа зона" и председател на Съвета на директорите на "Сиенит Холдинг". Днес инвеститори от ТИЗ и кметове от общините, на територията, на които се разпростира зоната, се срещат с министъра на образованието Меглена Кунева, за да обсъдят въпроса с преминаването на професионалните гимназии към общините.

По-висок прием на студенти в инженерните специалности е друго искане на фирмите не само в региона на Пловдив, казва Елза Маркова, изпълнителен директор на "Белла България" и председател на КРИБ Пловдив. В ТИЗ обаче има концентрация на десетки фирми от машиностроителната, хранително-вкусовата, химическата индустрия, както и ИТ сектора и липсата на висококвалифицирани специалисти поставя на карта по-нататъшното им развитие.

Потенциалът на ТИЗ в следващите 10 г. е да осигури 30 000 работни места. Само през тази година в шестте индустриални зони около Пловдив ще се разкрият 1500 работни места.

За да отговори в най-голяма степен на интересите на бизнеса, ръководството на ТИЗ работи по платформа, в която фирмите да посочват точно от какви кадри имат нужда, а училищата и университетите - какви специалисти подготвят. В платформата ще бъдат включени и данните и на бюрата по труда за региона, както и курсовете на обучение, които организират центровете за професионална квалификация. Към тази платформа в бъдеще може да се присъединят и други региони в страната, заяви Панчев.

Инвеститорите от "Тракия икономическа зона" ще представят на дискусията си и техен идеен проект за задържане на младите хора в региона - подпомагане на млади семейства в закупуването на жилище. С АПИ ще бъдат обсъдени и възможностите за подобряване на пътищата между населените места в Пловдивско. Лошото им състояние е една от пречките за наемане и извозване на работна ръка за заводите в ТИЗ от по-отдалечени общини в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай