Бизнесът иска: Десятък и върху пенсиите

Бизнесът иска: Десятък и върху пенсиите | StandartNews.com

Налогът ще важи само за възрастните с работа, делим 50:50 осигуровките с шефа

Работещите пенсионери да плащат 10% подоходен данък върху своите пенсии, настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Предложението на работодателската организация било направено на дискусията в съвета за пенсионна реформа към социалния министър Ивайло Калфин. Идеята срещнала силен отпор от участници, но ще продължи да се обсъжда на следващи заседания.

От АИКБ са посочили, че само в България, Литва, Словения и Унгария не се облагат пенсиите на работещите възрастни. Аргументи против тази идея е отсъствието на необлагаем минимум у нас, както и фактът, че стотици хиляди пенсионери взимат минималната пенсия. Не са посочени данни колко са работещите пенсионери в България на трудов или граждански договор, но броят им никак не е малък предвид ниските пенсии.

"Преди години имаше режим, при който работещите пенсионери плащаха данък върху пенсиите си, ако заплатите им бяха повече от две минимални заплати, но той бе отменен от Конституционния съд", припомни Николай Николов, съветник на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Според решението на съда правото на пенсия и правото на труд са две отделни конституционни права и едното не може да влияе върху другото. Затова според експерти връщането на подобен режим е почти невъзможно.

Друго предложение на работодателите също е предизвикало бурни дебати, без да има консенсус. То е да се изравни осигурителната вноска, която плаща работодателят, с тази на работника. В момента това съотношение е 60% за сметка на работодателя и 40% лична вноска на работника. Синдикатите са посочили, че само в три държави от ЕС - Германия, Полша и Кипър, осигуровката се поделя по равно между работодател и работник и навсякъде другаде работодателят плаща по-голямата част. Бизнесът обаче е контрирал, че в Хърватска, най-новия член в ЕС, работодателите не дължат никаква осигуровка и тя изцяло се поема от работника.

На заседанието на съвета за пенсионна реформа социалното министерство е представило и разчети на НОИ за допълнителните разходи на работодателите, ако се приеме постепенно вдигане на осигуровките за пенсия и безработица общо с 4,5% в следващите 12 години. Направен е и разчет колко ще струва на бизнеса предвиденото в Кодекса за социално осигуряване увеличение на вноската за втора пенсия в универсален пенсионен фонд от 5 на 7% през 2017 г. Според социалното министерство кодексът предвижда този ръст да е допълнителна осигурителна тежест, а не за сметката на вноската към държавния фонд "Пенсии". От разчетите става ясно, че ако увеличението на вноската за втора пенсия се замрази, а вместо това се приеме графикът за увеличение на вноските към Държавното обществено осигуряване така, както ги предлага социалното министерство, повишението на осигурителната тежест ще бъде по-поносимо за бизнеса и за работниците.

Бизнесът поиска от вицепремиера Ивайло Калфин да отложи насрочената за четвъртък тристранка. Причината е, че ръководствата на 3 от работодателските организации са заети и не могат да присъстват. Подобно отлагане са поискали от КРИБ, БСК и БТПП. Вицепремиерът Ивайло Калфин след допитване до останалите насрочи ново заседание за 23 февруари, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Първа точка в дневния му ред са промените в закона за здравното осигуряване, които бяха приети от Министерски съвет и вече са в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай