Понеделник,

Бизнес и синдикати доволни от мярката 60:40

От: Рачо Рачев -
Бизнес и синдикати доволни от мярката 60:40
A
A
A

В последните дни партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество обявиха, че са подготвили нова серия от стимули за възстановяване на икономиката. Един от тях е относно мярката 60:40, която в известна степен се смята за ефективна в подпомагането на бизнеса.

В тристранния съвет се разбрахме да изчакаме до края на юни за мярката 60:40 и тогава ще направим една цялостна оценка. Мярката обаче със сигурност проработи, заяви пред БНТ лидерът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му, близо 250 000 работници и служители очакват изплащането от НОИ.

"Нашата критика е, че финансирането се забави, независимо от очакванията за бързи срокове, но натоварването в Агенцията по заетостта и НОИ наистина е огромно", посочи Димитров.

Като цяло мярката работи, затова тя ще бъде продължена, надявам се и модифицирана в тези два ключови сектора - туризъм и транспорт, допълни президентът на КНСБ.

Мярката работи, но трябва да бъде модифицирана и то да не чакаме до 30 юни. До момента тя има обхват 5%, сподели мнението на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) нейният председател Васил Велев.

Относно изплащането по мярката той заяви, че това дори не е най-голямото забавяне, тъй като по другите мерки също има забавяне. Антикризисните кредити в момента също не са валидни, не може да се кандидатства по тях. Изпълнението по програма "Конкурентоспособност" клони към нула, същото е с подпомагането на малкия и средния бизнес, смята Велев.

"Ние предупредихме, че мярката 60:40 няма да има достатъчен обхват в този вид и това се случи. Не може да се очаква и да се цели с една мярка неработещият да живее по-добре от работещия. Добрата новина е, че има анонсирано надграждане от първи юли", уточни Велев.

Очакваме 80:20 да стане факт час по-скоро, допълни и президентът на КНСБ.

Председателят на АИКБ категорично подчерта, че вече навлизаме в четвъртия месец от кризата и изплащането на финансовите помощи за бизнеса трябва да се ускори.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички