Биткойнът се завръща. Ще ни спаси ли от банковата несигурност?

Криптовалутата приключи март като цяло с растеж, набира скорост от началото на годината

Биткойнът се завръща. Ще ни спаси ли от банковата несигурност? | StandartNews.com

Биткойнът, който е най-разпространената и най-мощна по капитализация криптовалута, е напът да се окаже светлият лъч надежда, от който финансовата система по света има нужда напоследък след банковия стрес в САЩ и Швейцария, твърдят новинарски агенции и финансови издания, цитирани от БТА.

Биткойнът приключи март като цяло с растеж, набира скорост от началото на годината, а първото тримесечие е най-доброто му от цели две години насам. И всичко това въпреки мартенската бъркотия в банковия сектор, довела до фалита на няколко банки в САЩ и рисковото поглъщане на швейцарската "Креди сюис" (Credit Suisse) от по-големия й съперник Ю Би Ес (UBS).

Ръстът на биткойна през март спрямо февруари е с около 20 на сто, което на пръв поглед е странно, като се има предвид, че две от американските банки, които бяха принудени да затворят - "Силвъргейт" (Silvergate) и "Сигничър" (Signature Bank), бяха от най-отворените към криптовалутите финансови институции. Те фалираха, но биткойнът продължи да расте, посочва Си Ен Би Си.

Според анализатори, цитирани от агенция Блумбърг и "Файненшъл таймс" това се дължи на няколко фактора. Инвеститорите гледат на криптовалутите като възможност да направят стъпка встрани от традиционните пари в момент на банков хаос, а те освен това им дават възможност да залагат на къси позиции. Третият фактор е подновеният апетит към риска с оглед на очакванията Управлението за федерален резерв да промени политиката си по отношение на лихвените проценти.

Инвеститорите в криптовалута донякъде пренебрегнаха и продължаващите, макар и плахи, опити за регулация на криптопазарите, започнали след шумния крах на криптоборсата Еф Ти Екс (FTX) в края на миналата година. И макар и през март да имаше определени действия по адрес на криптоборсите "Койнбейс" (Coinbase) и "Байненс" (Binance) не се стигна до нищо крайно, припомня Ройтерс.

След като през последните две години и особено след срива си през втората половина на 2021 г. биткойнът (както и останалите криптовалути) да отстъпиха на заден план, а инвеститорите да се върнаха към традиционните акции, сега ситуацията изглежда коренно променена. Корелацията биткойн-акции в момента е в полза на криптоактива, расте и корелацията му спрямо златото.

Анализаторите обаче обвързват това със сравнително здравата икономика, въпреки високата инфлация, и предупреждават, че ако по-късно през годината се стигне до рецесия, дори и мека, отдръпването от биткойна ще стане отново факт, посочва Си Ен Би Си.

Първата и най-голяма криптовалута съществува вече от 15 години и е преживяла много "драматични" моменти. По правило обаче цената й винаги се покачва, когато се покачват и лихвените проценти. Според анализатори пикът на лихвените равнища наближава, а това подпомага и рисковите активи, какъвто е несъмнено биткойнът.

По думите на Ноел Ачесън, цитиран от Ройтерс, особено важен е макронаративът. "Биткойнът не е обикновен рисков актив, той е може би най-чувствителният към ликвидност от всички рискови активи."

На цената му, разбира се, влияят и други фактори като силния стрес в банковия сектор, както и все още съществуващите надежди, засега неосъществени, той да се превърне в широко ползвана разменна "монета".

Ръстът на биткойна обаче се дължи най-вече на основната му досега потребителска база - индивидуалните инвеститори, както дребни, така и "китове", смятат експерти. Според тях институционални инвеститори, като например пенсионните фондове, продължават да се отнасят скептично към криптовалутите и това едва ли ще се промени скоро.

В предходните години драматичните колебания на цената на биткойна беше тясно свързана с паричната политика. Огромната ликвидност, влята в икономиката по време на пандемията от КОВИД-19, доведе до скок в цената на биткойна, достигнал рекордните 69 000 долара в края на 2021 г.

Започналата по същото това време инфлационна вълна принуди централните банки да спрат политиката си на стимулиране на икономиката и да започнат да покачват лихвите, което пък доведе до срив на цената на биткойна до под 20 000 долара.

В момента централните банки се чудят дали и кога да спрат да повишават лихвите, а биткойнът достигна 28 000 долара и също се чуди каква посока да избере. Засега той е светлият лъч във финансовата система, но никой не може да е сигурен накъде ще поеме. Пътят му в голяма степен ще бъде предопределен от регулациите, ако все пак се стигне до такива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай