Битка за кожата на клиента

Таван за надценките

Битка за кожата на клиента | StandartNews.com

София. Таван за надценките, които слагат търговците. Тази идея ще залегне в новия закон за търговските вериги, който готвят червени депутати. "Сега у нас всичко е за сметка на българските производители и крайните клиенти", защити предложението народният избраник от БСП Захари Георгиев. Справка от Пловдивската стокова бърса показала драстични разлики в цените на стоките в различните градове. "Търговците правят това, което си искат, и не се съобразяват с допустим процент надценка, а и в България нямаме разписани правила в тази посока", обясни депутатът. Според него от фрапиращите разлики в крайните цени страдат обикновените хора.

На обществена дискусия пък ще бъде предложена другата идея в закона, която предвижда големите хипермаркети да не работят през уикенда. Така ще се даде шанс на малките магазини, смятат соцдепутати.

Новият закон за търговските вериги, който готвят управляващите, разбуни духовете. След като във вчерашния брой на "Стандарт" червеният депутат Спас Панчев огласи идеята да се забрани на големите вериги да работят през уикенда, последва нова бомба. Колегата на Панчев - Захари Георгиев обяви, че в проектозакона се умува и за таван на надценките.

Новият закон за търговските вериги ще сложи край на безобразните надценки на стоките. Това обяви червеният депутат Захари Георгиев, който участва в изготвянето на проекта. Ден по-рано стана ясно, че друга драстична идея предвижда големите вериги хипермаркети да не работят през уикенда, за да се подпомогнат малките магазини. "Заедно със Спас Панчев прегледахме законодателството в тази посока на Франция, Германия, Финландия, Белгия, Чехия и със сигурност мога да кажа, че у нас всичко е за сметка на българските производители и крайните клиенти", коментира пред "Стандарт" Захари Георгиев. "Работим по вариант и за регламентиран таван на надценките, които търговците слагат", допълни още той. Колегата му Спас Панчев пък уточни, че по въпроса за работното време на търговските вериги предстоят обществени дискусии.

"Като цяло законът, който предвиждаме, трябва да регламентира отношенията търговска верига-производители-доставчици", каза Панчев. И допълни, че законопроектът ще е готов през октомври, като преди това ще се коментира и с бранша и в парламентарната група. В БСП посрещнаха със смесени чувства идеята за нормиране на работното време на хипермаркетите. Червените се стреснаха от реакцията в социалните мрежи и острите критики, че искат да върнат социализма. А на "Позитано" 20 телефоните вчера прегрели от привърженици на идеята и противници на бакалиите. "Работим по въпроса за подпомагането на българските производители", коментира лаконично шефката на социалната комисия Корнелия Нинова.

Предложението да се свие работното време на веригите обаче буквално взриви бранша. Големите търговци бяха удивени, че подобна крачка се предприема в страната, и то точно в момент на икономическа криза. "Във Франция, Германия, Дания се върви точно в обратната посока. Заради синдикатите работата на магазините в неделя беше забранена, но това се променя. Целта е да се увеличат оборотите и да се спасят работни места", коментираха от една от големите търговски вериги. "Плащаме на час, ако се спре работата в събота и неделя, това означава драстично намаление на заплатите на служителите ни", обясниха от друга. Според големите играчи в бранша подобно решение би противоречало на всички европейски закони и ще наруши драстично изискванията за конкурентна среда. Малките магазинчета обаче ликуват. Те се радват, че ако се приеме това предложение, оборотите им в събота и неделя ще скочат значително.

Повечето обаче не вярват, че някой ще се опълчи срещу гигантите в бранша. "Хората основно пазаруват в почивните дни, затова и тогава МЕТРО, "Кауфланд", "Карфур" и останалите вериги са препълнени от народ. По 10 каси работят и опашките не спират от сутрин до вечер. Ако в почивните дни те не работят, целият този поток ще се изсипе в малките магазинчета, които едвам кретат", убеден е 48-годишният Тодор Христов, който върти малък супермаркет в бургаския комплекс "Изгрев". Повечето от колегите му споделят същото мнение, но има и търговци, които са песимисти. "Нищо няма да се промени, дори и да не работят в събота и в неделя, хората ще ходят през седмицата заради промоциите и ниските цени. В малките бакалии със сигурност ще се вдигнат оборотите, но няма да е драматична разликата. Причината е, че гигантите могат да си позволят да свалят цените, защото разчитат на голям оборот, а ние не можем да бъдем конкурентоспособни.

Така че които клиенти са решили да си купят един стек евтино олио или брашно, пак ще отидат при големите в удобно време", твърди друг бургаски търговец, който има бакалия в жк "Меден рудник". "Крайно време беше държавата да се погрижи за закрила на българския бизнес", заяви пред "Стандарт" Красимир Станев, собственик на два магазина за месо в Плевен. Според него веригите не само убиват малките магазини, но и натискат производителите да продават стоките си под себестойността.

Самите производители са разколебани от новата идея. Притесненията им са дали кварталните бакалии ще могат да гарантират оборота, който сега предлагат веригите.

За производителите е важен оборотът

Лукан Луканов, Съюз "Произведено в България"

Ограничаването на работното време на търговските вериги няма да има кой знае какво благоприятно отражение върху българските производители. По-скоро ще подпомогне малките фамилни магазинчета, които бяха закрити при навлизането на големите търговски вериги. Такава практика има в Австрия, Германия, Франция, Гърция. Доколкото знам сега във връзка с кризата, в южната ни съседка тече дискусия за премахване на този ограничителен режим за търговските вериги.

Идеята за въвеждането му в България вероятно е опит да се стимулират именно собствениците на малки магазинчета в големите градове и около тях. Но вероятно ще доведе до загуба на обороти за производителите. Защото малките магазини не биха могли да компенсират продажбите, които бихме реализирали в големите търговски вериги. Но със сигурност ще има социален ефект за няколкото десетки хиляди собственици на квартални магазинчета. Голямата грешка на управляващите през годините у нас беше, че позволиха големите търговски вериги да влязат в центровете на градовете и в кварталите.

Относно идеята за таван на надценките нашите предложения са по-скоро за по-справедливо разпределение на добавената стойност при стоките. Искахме да се дискутира възможността за ограничение на отстъпките, които искат търговските вериги от дистрибуторите. Разумно е да се помисли в тази посока, макар че и надценка от 100% е нелогична в тези условия.

В кварталите разчитат на вересия и пенсионери

Оцеляването на кварталните бакалии в момента е благодарение на верни клиенти, единодушни са собственици в Пловдив. Има хора, които си пазаруват редовно от нас, защото им е по-удобно, вместо да губят време да обикалят по големите маркети, които най-често са далече от кварталите, обясниха още продавачите. При тях идват възрастните и болните хора. Друг голям коз е, че стари и доверени клиенти могат да разчитат да пазаруват на вересия.

По традиция в бакалиите оборотите са по-големи, когато се получават пенсии и заплати, признават още търговци. За да оцеляват, засега разчитат на удълженото работно време, някой работят до полунощ, за да направят по-голям оборот. Ако се наложи да дадат гласа си, за да мине закон в парламента, който да затвори през уикенда големите вериги, пловдивските бакали ще го направят, без да се колебаят.

На Запад в неделя не се пазарува

В момента в 18 страни от ЕС няма ограничения магазините да работят и през почивните дни, но в останалите има регулация. Така например в Германия, Австрия и Франция е почти невъзможно да се пазарува в неделя. В Германия по принцип няма и денонощни магазини - в общия случай те могат да отворят не по-рано от 6 сутринта и да работят до не по-късно от 8 вечерта. В Австрия практиката е същата, Франция също не подкрепя търговията в неделя. В Гърция като цяло не се работи в неделя. В Белгия и Холандия режимът за работа на магазините в неделя е по-либерален, но пак има ограничения, като например да могат да работят само от 12 до 6 следобед, и то в определен брой недели.

Държавата да ни защити от дъмпинга

Красимир Станев, собственик на два магазина за месо в Плевен

Аз не работя с веригите. И не бих работил за тях. Имам свое производство, но си го продавам сам. Веригите налагат дъмпинг. Например на производител на руска салата му казват "Слагаме те на промоция, направи ниска цена". Човекът се чуди какво да слага вътре, че да го докара за тия пари. Ето как се пробутват ментета и как се стимулират производителите да прибягват до имитации. Плевен е малък град и се чудя как в кварталите работят по 4-5 хипермаркета.

Всичко това е за сметка на малките магазинчета. Ако за дребните търговци се освободи времето през уикенда, те ще живнат. Знам че във Франция например има и по-драстични закони за протекция на собствения бизнес. Според мен ако у нас се въведе нормата да не работят веригите в събота и неделя, ефектът ще е добър.

Освен местните търговци ще има полза и за дребните производители на село.

Туитър отвърна с ирония

Идеята на управляващите да затворят хипермаркетите през уикенда предизвика бурна дискусия в социалните мрежи. В Туитър дори се роди нов хаштаг #БСПидеи, който предлага "нови разумни предложения" в същия дух. Ето някои от тях:

- Да се стимулира емиграцията на можещите и умните, за да се даде равна възможност и на останалите.
- Някой сети ли се да затваряме магистралите през уикенда, за да излезе БДЖ на печалба?
- Да се прекратят всякакви ремонтни дейности по пътищата, за да се стимулират автосервизите.
- Всички интернет лумпени и соросоиди да се изселят от София и големите градове, да се инсталират в села и да създадат новите ТКЗС.
- Вторник и четвъртък без метро, стимулират такситата.
- Да се върне режим на тока - да се увеличи прирастът на населението,
- Спират Шампионската лига. Стимулират националното първенство.
- Спират интернет - стимулират български пощи.
- Да се върне жителството, за да се спре урбанизацията.
- Дали да не затворим големите аптеки през уикенда? Или направо големите болници? Ето спасение за болницата в Девин - уикенда от Пловдив - там.
- Да се забрани ходенето на море в събота и неделя, за да се вдигнат оборотите на басейните и да няма задръствания по магистралата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай