Бирник събира дългове на община Сопот от ВМЗ

Бирник събира дългове на община Сопот от ВМЗ | StandartNews.com

София. ВМЗ-Сопот в най-скоро време може да се окаже клиент на частен съдебен изпълнител. Причината обаче не са дългове на оръжейницата. Авоарите на предприятието ще се окажат под запор заради борч на община Сопот.

 

Заради неизплатени 3,5 млн. лв. от общината към изпълнителя на местната пречиствателна станция сметките на града от няколко месеца са запорирани от съдия-изпълнител. Но тъй като бирниците нямало какво да вземат от градската управа, в момента гледали към авоарите на ВМЗ, научи "Стандарт". Оръжейницата дължи приблизително същата сума на сопотската хазна - 3,6 млн. лв. Така вместо да чака тя да се напълни, частният съдебен изпълнител щял да си ги вземе много по-бързо, като влезе във ВМЗ. А активи на ВМЗ-Сопот може да се окажат под запор. Ситуацията е парадоксална, но е реална, каза за "Стандарт" кметът на Сопот Веселин Личев.

 

Пречиствателната станция беше изградена по проект, финансиран от ОП "Околна среда". В хода на изграждането обаче бяха намерени доста грешки, допуснати от чиновниците по време на предишното ръководство в екоминистерството. Наложи се местната власт да плаща собствени 3,5 млн. лв., които така и не получи впоследствие от държавата. "18 проверки ни спуснаха на проекта за пречиствателната станция, без да намерят нарушения в работата на администрацията. Сега обаче юридически екип проверява дейността на бившия управляващ орган в екоминистерството, където са открити пропуските. Резултатите от ревизията ще бъдат внесени в прокуратурата", каза Веселин Личев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай