БИО продуктите на "Гимел" в хармония с природата

„Оранжерии Гимел“ – най-голямата компания за БИО зеленчуци в Източна Европа

БИО продуктите на "Гимел" в хармония с природата | StandartNews.com

„Оранжерии Гимел“ – най-голямата компания за БИО зеленчуци в Източна Европа, е създадена през 1995 г., като в началото се произвеждат оранжерийни зеленчуци. Следвайки най-новите световни тенденции и с идеята да се произведе един здравословен продукт, през 2000 г. мениджърите се насочват към отглеждането на зеленчуци по метода на биологичното земеделие. Така, през 2003 г. получават и първия си сертификат за биологично производство.

Днес дружеството има всички необходими сертификати, които гарантират качеството на крайния продукт - за биологично производство и пакетиране, GLOBALG.A.P – за добри производствени практики, и IFS Food Standart - един от най-високите стандарти за качество на храните, който гарантира проследяемостта на крайния продукт по цялата верига на производство и пакетиране.

ПРОИЗВОДСТВЕНИ ПЛОЩИ

Стопанството на „Гимел“ разполага с 840 дка производствени площи, на които се отглеждат биологични краставици, домати, пипер, зеле, спанак, салати, ябълки, подправки и зърнено-житни култури.

Във фирмата работят над 300 човека, на които се осигурява целогодишна заетост. Това определя и значимата социална роля, която компанията играе в региона.

БИО ЗЕЛЕЛЕНЧУЦИ С ЧИСТА БИОГРАФИЯ

Продуктите на „Гимел“ са уникални с това, че са произведени в тясна връзка с природата. За разлика от конвенционалното земеделие, където растенията се отглеждат върху изкуствени субстрати – т.нар. хидропоника, в оранжериите на стопанството те извличат всички необходими хранителни вещества от почвата по естествен път. Това е от особено значение за крайния БИО продукт, който е много по-вкусен и здравословен.

Каузата на „Гимел“ е да отглеждат БИО зеленчуци с чиста БИО графия. По този начин компанията гарантира на клиента, че купува и консумира наистина здравословни и вкусни продукти, отгледани по всички правила на органичното производство.

БАЛАНС МЕЖДУ ВКУС, КАЧЕСТВО И ЦЕНА

Благодарение на доказаните вкусови качества на българските био зеленчуци, продуктите на „Гимел“ са разпознаваеми в най-големите търговски вериги в България и в Европа и присъстват на трапезата на най-взискателния потребител.

При все по-нарастващата нужда от опазване на околната среда, стопанството на „Гимел“ е доказателство за това, че в сектор земеделие производството на БИО зеленчуци е напълно възможно.

ЕКО ИЛИ БИО ПРОИЗВОДСТВО

Често потребителите не разбират каква е разликата между еко и био производство. Био продуктите, известни още като органични, се отглеждат по методите на биологичното земеделие, в хармония с природата, съгласно действащите регламенти на ЕС.

За да бъдат продавани на пазара като БИО, продуктите на „Гимел“ са преминали през сложен и и дълъг период на сертификация, както и на строг контрол при производството, пакетажа и реализацията.

ПРОЦЕСЪТ

Отглеждането на био зеленчуци е труден процес, защото при него всичко е специално – семената, почвата, торовете, опаковането на продуктите и дори транспортът. Продуктите на „Гимел“ имат добър пазар, защото се спазват стриктно всички правила от засаждането на растенията до тяхното транспортиране в търговските вериги на България и логистичните центрове на Европа.

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ВЕРИГАТА

Изискванията към био продуктите не са свързани само с тяхното отглеждане, а и с цялата верига на доставки от оранжериите до крайния клиент. В „Гимел“ има 100% проследяемост на всеки детайл от логистиката на процеса – от доставката на семената до предлагането на готовия продукт в магазина.

Не е достатъчно един зеленчук да бъде отглеждан по методите на биологичното земеделие, за да бъде класифициран като „био”. Необходимо е и семената, от които се добива, да бъдат произведени по тези методи, както и торовете, които се използват.

ПРОИЗВОДСТВЕН ЦИКЪЛ

Производственият цикъл в „Гимел“ е различен за отделните зеленчуци. Бързината е основното предизвикателство пред логистиката на БИО продукта – затова и производствената база на компанията има собствен пакетажен (манипулационен) цех в оранжерията.

За разлика от други земеделски култури, БИО зеленчуците на „Гимел“ се берат само ръчно. В пакетажния цех една част от тях се фолират, на други се залепват машинно етикетите за биологично производство. После се редят в кашони и се поставят на палети.

За разлика от конвенционалните зеленчуци, компанията има строги изисквания към опаковките. Те трябва да покриват най-високия стандарт за съхраняване на храни както по отношение на картона, така и на използваното лепило.

ДОСТАВКА

За доставка на БИО зеленчуците до чуждестранни клиенти фирмата работи с постоянни превозвачи и спедиции. Цялата доставка в „Гимел“ се извършва по предварително уточнена процедура.На вътрешния пазар „Гимел“ доставя зеленчуците със собствени камиони. Работи се предимно с големи търговски вериги и специализирани магазини за биопродукти.

ОТОПЛЕНИЕ И ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

В страна като България оранжерийното производство на зеленчуци изисква сериозно отопление през студения зимен сезон, който трае от октомври до март. Затова „Гимел“ заложи на съвременно решение и в периода от 2012 до 2014 г. изгради когенерационни инсталации за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Топлината от когенераторите се подава към отоплителните системи на оранжериите целогодишно.Използването на високоефективни, съвременни системи за отопление на оранжериите дава възможност на компанията да работи и през зимните месеци. То е от голямо значение за „Гимел“ на фона на конкуренцията от страни с по-благоприятни климатични условия.

БИО ИМИДЖ

БИО имиджът на „Гимел“ е неговият най-ценен ресурс и капитал. За компанията е важно да произвежда продукция с минимално въздействие върху околната среда и с максимални вкусови качества, които задоволяват и най-претенциозните потребители на БИО зеленчуци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай