Вторник,

BILLA съдейства за разделното събиране на 199 тона текстил за 2021

От: Стандарт -
BILLA съдейства за разделното събиране на 199 тона текстил за 2021
A
A
A
  • В подкрепа на добрите резултати, компанията ще разположи контейнери за текстил на територията на търговски обекти в още 3 града

За четвърта поредна година, BILLA България съдейства в подкрепа на каузата за разделно събиране на текстил и утвърждава партньорството си с Българския Червен кръст и Humanita. През 2021 г. веригата съдейства за събирането на 199 тона текстил в специализирани контейнери, разположени в ключови обекти в четири града в страната – София, Пловдив, Варна и Перник. В резултат, компанията предотвратява производството на близо 15 тона нов текстил и подпомага спестяването на близо 3 000 тона въглеродни емисии.

Доклад за оценка на екологичните, социални и икономически ползи, изготвен от партньорите по проекти, сочи още, че на база постигнатите резултати е предотвратено използването на  1 084 152 куб. м вода, замърсяването със 199 тона отпадъци и замърсяването с пестициди само за добива на памук в размер на 129 кг, а оттам – и използването на плодородна земя в размер на 129 хектара. Спестени са още 1 732 509 кВч енергия за производство на памук и полиестер, 15 920 лв. от общинските бюджети и предотвратено използването на 35 820 кг петрол за производство на полиестер.

„Щастливи сме, че за поредна година подкрепяме инициатива с огромни ползи както за хората, така и за опазването на околната среда. Производството на текстил е четвъртата по ред индустрия, която в най-голяма степен оставя негативен отпечатък върху планетата. Вярваме, че с последователни стъпки в подкрепата на подобни проекти, ще съдействаме за по-добро бъдеще за всички нас. Благодарим на своите служители и всички клиенти, които припознат каузата и използват контейнерите, чието съществуване допринася и за една по-образцова градска среда,“ сподели Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България.

През настоящата година веригата ще продължи да подкрепя инициативата и дори поетапно ще разширява нейния обхват чрез поставяне на контейнери за разделно събиране на текстил на територията на пет търговски обекта в три града в страната, а именно Варна, Бургас и Севлиево.

BILLA България подкрепя съвместния проект на Българския Червен кръст и Humanita за разделно събиране на дрехи и домашен текстил, излезли извън употреба от домакинствата, от 2017 г. За всеки килограм разделно събран текстил в контейнерите, обозначени с логото на БЧК в обектите на BILLA, са генерирани парични средства дарение за Фонда за бедствия, аварии и кризи към организацията. Част от събраното количество поддържа кризисен резерв към този фонд, включващ сезонно подходящи сортирани дрехи за реагиране при бедствия и целево дарение на пострадали хора. Останалата част обезпечава облекло и домашен текстил за хора в страни от Третия свят с много нисък стандарт на живот, които не могат да си позволят закупуването на новопроизведени текстилни продукти.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички