БГ икономиката завъртя,чакаме рестарт

Това може да стане през юли

БГ икономиката завъртя,чакаме рестарт | StandartNews.com

Българската икономика вече работи с половината от капацитета си и ще претърпи тотален рестарт през юли, когато заводите ни ще заработят на пълен обем, прогнозираха експерти пред „Монитор“. „Индустрията ни е силно зависима от производството в чужбина, но заводите ни са възстановили производството си между 50 и 90%.

Оптимизъм има заради разхлабването на мерките след успехите на здравното поле“, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Гордостта на индустрията ни – големите фирми доставчици в автомобилостроенето, които затвориха за кратко в края на март и началото на април, вече работят, но не в пълен обем

. Потреблението на стоки за дълготрайна употреба, сред тях най-ярък пример са автомобилите, се отлага, складовете са пълни и за да има производство е необходимо потребление, което се очаква да се „отпуши“ през следващите два месеца.

Най-силно засегнат е малкият и среден бизнес,който е поставен под риск от загуба на доходи, на обучени кадри и необратимо излизане от пазара, както и поради по-малката възможност да се възползват от социална защита. Именно в тази посока са насочени голяма част от мерките на правителството, ако не за увеличаване, то поне за запазване на нивото на заетост и потребление.

Държавната помощ за заплати, известна още като „60 към 40“, цели да няма намаляване на доходите, от друга страна пък са мерките за наливане на ликвидност, като безлихвени кредити, гаранции за заеми на фирми и др.

„Мерките са добри, използват се в целия свят, но се забави приложението във времето. Едва 30 млн. лева са изплатени по подпомагането на фирмите за заплатите, всичко останало е в подготвителен етап“, смята Иванов и допълва, че наливането на пари е безполезно при фалирали фирми.

Към март обаче индустриалният сектор у нас се справя добре, като спадът е между 6-7% на годишна база. За сравнение в Словакия спадът е близо 20%, а в Румъния - около 14 на сто. Прогнозите са, че спадът на българската икономика през 2020 г. ще достигне 6%, коментира регионалният икономист в „Кофас груп“ Грегорж Шилевич.

Свитото потребление, затруднената работа, намалението в доходите и залежалата стока действат като спирачки за родното производство. По данни на Националния статистически институт през март 2020 г. се отчитат спадове на годишна база в индустрията (-6.9%) и в строителството (-14%). Потреблението през март 2020 г. също спада с 14.6%.

Отпадането на едно по едно на ограниченията заради епидемията е ключово за потреблението, коментират експертите. Добрата новина за сектор ресторантьорство и хотелиерство от вчера е, че от 1 юни заведенията на закрито също ще отворят.

„Имаме уверение от министър Ангелкова, че от 1 юни ще отворят и закритите части на заведенията - пак с ограничения от 1,5 метра отстояние между масите. Може да има промяна - вместо 4, седящите на една маса да са 6 и най-вероятно от 15 юни ще отворят нощните заведения и всички клубове в България като цяло“, обяви той. Около 50% са възобновилите работата заведения, а около 20% вече са фалирали въпреки адекватните мерки на правителството.

Според Ричард Алибегов повече фалити може да се очакват през октомври месец, защото лятото се избутва някак с работата на градините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай