Безработица и липса на инвестиции - общ проблем на Балканите

Безработица и липса на инвестиции - общ проблем на Балканите | StandartNews.com

София. Ниската заетост, високата безработица, свитите чужди инвестиции и дисбалансите на икономиките на балканските държави, предизвикани от тяхното преструктуриране в опита им да настигнат развитите страни – това са основните проблеми пред държавите от региона, които вицепремиерът Даниела Бобева очерта в приветствието си към участниците в конференция „ЕС – Балкани. Трасиране на пътя към възстановяване и растеж", организирана от Economist.

Според Бобева балканските страни е добре да проведат структурни реформи и да се съюзят, за да могат да привлекат повече чужди инвестиции. Тя препоръча да се ограничи бюрокрацията и да се свали „административния товар от плещите на бизнеса", както и да се насърчава публично-частното партньорство.

„Повечето дисбаланси не са плод само на кризата, а идват от преструктурирането на балканските икономики и опитите за настигането на развитите страни. Съществуват слабости в нашите икономики, които по време на кризата станаха още по-очевидни", заяви тя. "Сегашните икономически и социални проблеми – безработицата, бедността, социалното напрежение, трябва да бъдат стимули за подобряване на политиките", заяви Бобева.

Гръцкият външен министър Димитрис Коркулас посочи на форума, че проблемите с безработицата, особено сред младежите, ще са приоритетни за гръцкото председателство на Европейския съюз. Той каза, че мерките за икономии трябва да бъдат балансирани с мерки за създаване на работни места и растеж, както и мерки за възстановяването на доверието в европейската икономика.

"Балканските държави са пресечна точка на икономически, политически и реформаторски интереси и усилия. Икономиките ни продължават и днес да носят белезите на историята", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той също подчерта, че е време да бъдат положени общи усилия за развитие и стабилност. "За да се случи това, държавата трябва да е проактивен фактор за създаването на условия за развитие на бизнеса. За малко над 100 дни българското правителството прояви решимост да извади държавата от позицията на наблюдател на икономическите процеси и постави до себе си бизнеса като реален партньор при формулирането на политики", каза Стойнев. По думите му, правителството заедно с бизнеса работи за връщане на държавата на присъщото й място за създаване на равни възможности за всички икономически субекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай