Бензинът си поскъпва вече трети месец

Продажбите на горива са се свили с цели 15,1% през февруари

Бензинът си поскъпва вече трети месец | StandartNews.com

Задават се повечко почивни дни и по традиция българинът ще хукне да пътува. И пак по традиция- ще плати солено за тази цел. 

За Великден ще пътуваме с по-скъпо гориво, показват данни на специализираната платформа fuelo.net, която следи и сравнява цените на горивата у нас, цитирана от вестник "Труд".

За месец бензин и дизел са поскъпнали с 6 стотинки за литър, като през уикенда А95 се търгуваше за средно 2,09 лева/литъра, а дизелът - 2,08 лева/л.

На годишна база обаче поскъпването е с цели 0,20 лв. и 0,26 лв./л. За месец пропан-бутанът е поскъпнал с 0,04 лв. за литър и се търгува по 1,09 лв., като за година поскъпването е с цели 0,27 лева за литър, показва още справката. Анализаторите прогнозират до 1 май горивата да продължат да поскъпват, следвайки глобалната тенденция.

Поскъпването на горивата продължава вече трети месец в страната. То започна в края на януари, когато и двата вида гориво - бензин и дизел, се търгуваха за средно 1,80 лева за литър у нас. На тримесечна база най-масовият бензин А95, както и нафтата, са поскъпнали с цели 0,24 лева за литър.

В условията на ограничителни мерки заради епидемията продажбите на горива са се свили с цели 15,1% през февруари, показват данните на НСИ. Това също оказва влияние на цените, категорични са експерти. На глобално ниво влияе и производството на рафинериите в Европа, които са увеличили износа на гориво за Щатите, но произвеждат по-малки количества заради спадналото търсене.

Цените ни в момента са най-ниски в целия Европейски съюз, като Румъния ни изпреварва временно през април в класацията с цени от 1,95 лева за литър бензин и дизел. Трета е Полша с цени от 2,24 лева за литър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай