Вторник,

Бензинът 3 пъти по-скъп от акция на Лукойл

От: Валери Роев -
3572
Бензинът 3 пъти по-скъп от акция на Лукойл
A
A
A

По-евтино излиза да си купиш акции от „Лукойл“, отколкото гориво от бензиностанциите им.

Такъв виц се роди, след като бензинът у нас мина 3 лева за литър, а пред колонките в цялата страна се извиха гигантски опашки в сряда вечер. Хората се редяха пред бензиностанции, които все още не бяха вдигнали цените, за да се запасят за бъдещото поскъпване. Някои пълнеха не само резервоари, но и туби, и бидони.

Вчера някои бензиностанци продаваха А-95 за 3,19 лева, а средната цена се повиши с 9 ст. в сравнение с предишния ден.

В същото време акциите на големите руски компании се сринаха тотално на Лондонската борса. Спадът при книжата на „Лукойл“ бе 99%. Миналия месец цената на една акция беше над 100 долара, а в сряда падна до 70 цента. Вчера борсата в Лондон забрани търговията с 27 руски дружества, включително Лукойл, Газпром  и Сбербанк, които се търгуваха за жълти стотинки. Листнатите в британската столица руски компании изтриха пазарна капитализация за 570 млрд. долара само за две седмици.

В черната сряда книжата на „Сбербанк“, която в края на 2021 г. имаше активи за над 500 млрд. долара, се търгуваха за 3 цента за брой, съобщи MarketWatch. В същия ден Европейската комисия одобри оздравителния план за хърватското и словенското й подразделение, които ще бъдат продадени. Австрийските и чешките й операции ще бъдат ликвидирани, като вложителите ще бъдат компенсирани с до 100 хил. евро.

Книжата на „Газпром“ се понижиха с 85,64%,  на „Роснефт“ потънаха с 64,70%. Индексът Dow Jones Russia GDR, който проследява търгуваните в Лондон руски компании, се срина с 98% за две седмици. Според изчисления на Bloomberg спадът е изтрил 572 млрд. долара от пазарната стойност на 23 компонента. Сривът при руските акции, листвани в чужбина, може да продължи, а операторът на индексите Stoxx планира да изключи 61 руски компании от своите бенчмаркове на 18 март. Подобни планове се разглеждат и от MSCI.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com