Бензинът падна под 2 лева

Бензинът падна под 2 лева | StandartNews.com

На места горивото се предлага по 1,84 лв. за литър

Бензинът падна под 2 лв. На повечето търговски обекти масовият бензин А95 все още държи цени между 2,04 лв. и 2,09 лв. за литър, но вече има и бензиностанции на големи вериги, където се предлага за под 2 лв. Например цената на А95 в обекта на OMV на бул. "Беломорски" в Кърджали е била 1,84 лв. за литър, показва сайтът fuelo.net. С 2 ст. по-скъпо е предлагала горивото бензиностанция "Ивони" на магистрала "Хемус" до разклона за Ботевград. Пак в Кърджали, но на бензиностанция на "Газпром" на ул. "Първи май" бензинът А95 е струвал 1,87 лв. за литър.

Дизелът се предлагаше с разлика от 1-2 ст. - от 2,07 до 2,09 лв. за литър. С между 2 и 6 ст. паднаха и цените на пропан-бутана и вече се движат между 0,87 лв. и 0,91 лв. за литър. Цената на метана пък от няколко дни се срина до 1,45 лв. за килограм.
Поевтиняването на течните горива по бензиностанциите отразява цените на петрола на световния пазар от края на септември, когато северноморският сорт Brent се продаваше за около 46 долара за барел. Вчера фючърсите на еталона на черното злато за Европа със срок на доставка декември се сключваха за 50,55 долара.

Според някои обаче причина за поевтиняването на течните горива може да се търси и в нарастването на конкуренцията на пазара и най-вече в опита на някои търговци да наложат дъмпингови цени. Това се отнася най-вече за бензиностанцията на фармацевтичния бизнесмен Веселин Марешки. Неговата VM Petrolium на бул. "Трети март" във Варна продава масовия бензин А 95 за 1,88 лв. за литър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай