Беглецът краде БТК с фирми матрьошки (ОБЗОР)

Беглецът краде БТК с фирми матрьошки (ОБЗОР) | StandartNews.com

Прехвърля дяловете от телекома на свои дружества, а кредитите оставя на КТБ

Цветан Василев продължава да доизточва Корпоративна търговска банка дори от чужбина. Докато прокуратурата се опитва да спаси каквото може от активите на фалиралата банка, като събира картините от стените на сградата на площад "Гарибалди", банкерът беглец прехвърля дяловете на "златните кокошки" в свои фирми.

Най-големите активи на КТБ са телекомът БТК, дистрибуторът на горива "Петрол" и НУРТС - водещият доставчик на услуги за излъчване и пренос на радио и тв програми. Точно БТК и "Петрол", чиято пазарна стойност се оценява на около 1 млрд. евро, според признанията на самия Цветан Василев, в момента се обезкостяват по изпитаната вече финансова рецепта. Те са придобити чрез отпуснати кредити към свързани с Цветан Василев компании, които обаче насреща не са обезпечили заемите с никакви собствени активи. Собствеността върху "БТК" АД е придобита посредством инвестиции на две компании - "ТЦ-ИМЕ" АД и "Технотел Инвест" АД. Двете дружества взимат кредити от КТБ, съответно от около 160 млн. лв. и 210 млн. лв., като с тях придобиват телекома. След това следва трансформация, като истинските собственици на компанията са скрити зад цели 5 завеси. БТК АД е изцяло притежание на "Вива телеком България" ЕООД, която пък е собственост на "ИнтерВ Инвестмънт" - Люксембург. Тя пък от своя страна е притежавана от "В2 Инвестмънт", вероятно отново регистрирана в княжеството. Играта на отварящи се една след друга матрьошки продължава. "В2 Инвестмънт" е собственост на "В Телеком Инвестмънт Дженерал Партнер" - Люксембург. Най-накрая се появяват реалните компании с различни дялове - 33 на сто от "В Телеком Инвестмънт Дженерал Партнер" държи "Кръшър инвестмънт лимитед", 43 на сто са на "Бромак Телеком инвест", а 24 на сто са остатъчните дялове на различни инвеститори.

"Бромак Телеком инвест" от своя страна е съдружие на "Бромак" ЕООД, фирмата на Цветан Василев и на "Технотел инвест", която пък е 95 на сто собственост на "ТЦ-ИМЕ". Това са двете компании взели 370 млн. лв. като необезпечен кредит от КТБ за покупката на БТК АД. Съответно ги дължат на фалиралата банка. През юли Василев обаче прави остър завой и прехвърля акциите на "Бромак Телеком Инвест" на SHCO 79-Люксембург. Така връзката между активите и необезпечените задължения е прекъсната. Василев взима златната кокошка за себе си, а кредитите оставя на потъналата КТБ.

Ситуацията с "Петрол" е същата. През лятото на 2014 г. формалните акционери в дружеството - "Корект фарм" и "Вип пропъртиз" прехвърлят по номинал - за по 5000 лв. дяловете си в това дружество на подставени на Гриша Ганчев лица. Същите дружества, заедно с "Алфа кепитъл" (също акционер в "Петрол"), нямат друга дейност и активи освен акциите си в "Петрол", които са закупени отново с кредити от КТБ. Само "Алфа кепитъл" има задължения към фалиралата банка за над 100 млн. лв. Гриша Ганчев за броени дни овладя управлението на "Петрол", смени седалището на ключовите дружества от София и Варна в Ловеч. Но най-сладкият удар е оставен за накрая - в края на миналата година той вади от контрола на "Петрол" най-апетитните му имоти - бензиностанции и петролни бази. Той заличава бързо ипотеките в КТБ - основно чрез съмнителни цесии. Резултатът от врътките с акциите на "БТК" и "Петрол" е един и същ - Василев придобива контрол върху активите, а задълженията остават в КТБ, тъй удобно обявена във фалит на гърба на данъкоплатците.

Уволниха висш мениджър в трезора

Висш мениджър, който се занимава с връзките с инвеститорите, е бил уволнен от квесторите на Корпоративна търговска банка.

Уволнената служителка е Илиана Павлова, става ясно от съобщение до Българската фондова борса. Трудовият договор на Илиана Василева е прекратен на 4 януари 2015 г. от квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов. Мотиви към съобщението до борсата няма. Банката на Цветан Василев затвори на 20 юни 2014 г. Тя бе поставена под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност по искане на самата банка и повече не отвори врати. На 6 ноември 2011 г. БНБ отне лиценза на банката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай