Понеделник,

ББР ще подкрепя творческите индустрии и стартъпите

От: Стандарт -
107
ББР ще подкрепя творческите индустрии и стартъпите
A
A
A
  • ББР ще подкрепя творческите индустрии и стартъпите при още по-добри условия
  • Свито до минимум е самоучастието за получаване на финансиране, а кандидатстването по обновената програма на банката с гаранция от ЕИФ ще бъде до края на юни

Българската банка за развитие обнови условията по програмата си в партньорство Паневропейския гаранционен фондв подкрепа на малкия и средния бизнес, творческите индустрии и стартиращите предприятия в производството. Кредитите за бизнеса и креативните професии вече са с намалено, 5% самоучастие, а срокът за кандидатстване е удължен до 30 юни2022 г.

Програмата на ББР„Business: Creative:StartUP“ осигурява финансиране на едни от най-засегнатите от пандемията сектори с преференциални лихви и по-ниски от стандартните изисквания за обезпечение и самоучастие.

Размерът на отпусканите кредити за творчески бизнеси е до 500 хил. лв. Стартиращите компании могат да се възползват от финансиране до 250 хил. лв., без да е нужно да залагат имуществото си, като гаранцияще бъде закупеният актив.Малките и средните предприятия от всички сектори, които не попадат в другите два сегмента, също могат да кандидатстват за заем при по-добри условия: от 100 хил. до 5 млн. лева, за срок до 10 г. и гратисен период до 18 месеца.

До момента по програмата в партньорство с Паневропейския гаранционен фонд са отпуснати кредити на обща стойност почти 3 млн. лв.Компаниите, които са получили подкрепа, оперират в сферата на производството и търговията, а една от тях е стартираща – регистрирана в средата на миналата година, и се занимава с рециклиране на пластмаса.

Нуждаещите се от финансиране вече могат да подават заявления за кандидатстване онлайн или на място, в офиса на ББР в София на ул. „Дякон Игнатий“ 1.

Предоставеното финансиране се осъществява по гаранционен инструмент EGF, изпълняван от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) с финансовата подкрепа на държавите-членки на Европейския съюз, които допринасят за Паневропейския гаранционен фонд.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички