Байдън с голям жест към България. Как ще ни помогне за газа

Според Вашингтон Москва използва доставките като "оръжие"

Байдън с голям жест към България. Как ще ни помогне за газа | StandartNews.com

"Съедините щати могат да пренасочат продажбата на природен газ, за да помогнат на Полша и България." Това обяви американският президент Джо Байдън.

"Полша посочи, че има значителни запаси от газ, планирали са. Не толкова много, но така е и с България. Няма да позволим на Русия да сплаши или изнудва излизането им от тези санкции. Няма да им позволим да използват своя петрол и газ, за да избегнат последствията от агресията си. Работим с Южна Корея, Япония, Катар и други, за да помогнем на нашите европейски съюзници, заплашени от този руски газов шантаж", заяви Байдън.

"Заплахите на Владимир Путин да прибегне до ядрено оръжие са безотговорни и илюстрират чувството на отчаяние на Русия пред обрата, който е взела нейната офанзива в Украйна. Никой не трябва да подхвърля коментари ей така относно използването на ядрени оръжия или възможността да се прибегне до тях, това е безотговорно.Това показва чувството на отчаяние, изпитвано от Русия, изправена пред жалкия й провал спрямо първоначалните й цели", каза още американският президент.

Според Вашингтон Москва използва доставките като "оръжие". Белият дом се е свързал със София и Варшава по темата. Украинският президент Володимир Зеленски определи хода на Русия като енергийно изнудване. От администрацията на Владимир Путин отричат да е така.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай