Банките с гръб към електронните услуги, вярват на бумаги

Агенцията по вписванията започва серия от срещи с институциите и бизнеса, за да намали бюрокрацията

Банките с гръб към електронните услуги, вярват на бумаги | StandartNews.com

Разград. Банките избягват да ползват Търговския регистър, за да установят актуалното състояние на фирмите, кандидати за кредит и изискват документите да им се представят на хартиен носител. Това струва пари и време на бизнеса и е неоправдана претенция, след като информацията е достъпна онлайн. Това заявиха предприемачи на среща с ръководството на Агенцията по вписванията, състояла се в Разград.

Агенцията ще инициира срещи с банковите среди и с други институции, които продължават да фаворизират бумащината и да предпочитат хартиените досиета. Ще уеднаквим стандартите, за да улесним бизнеса, обеща изпълнителният директор на държавната структура Венцислав Спирдонов.

Членове на ръководството на Агенцията по вписванията, която поддържа търговския и имотния регистри, обикалят страната, за да консултират с бизнеса идеите си за законодателни промени. Експертите предупредиха, че искат нови текстове в закона, които да задължават всички фирми, в т. ч. и тези, които не развиват дейност, да подават годишни отчети в регистъра. Така онлайн ще може да се следи коя фирма какъв статут има и дали декларира верни данни.

В условия на криза мошениците стават много изобретателни и крадат фирми от нищо неподозиращите им собственици. За да не се окажат сред ограбените, Спирдонов препоръча на бизнесмените да се абонират за услуга, която срещу 5 лева годишно ще им известява с SMS, ако в интересуващите ги дружества се правят промени и нови регистрации.

Венцислав Спирдонов заяви, че се готви 20% намаление на таксите, които се плащат за услугите, предоставяни от Агенцията по вписванията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай