Банките разчитат на такси и комисиони

Банките разчитат на такси и комисиони | StandartNews.com

Лошите кредити остават предизвикателство за трезорите

Развитието на България през 2015 г. няма да е безпроблемно и все още сме далеч от очакванията за бурен растеж след дългите години на кризата. Това сочи анализът за състоянието на банковата система на УниКредит, представен наскоро на конференцията на "Euromoney" във Виена. Икономическият ръст на България се очаква да бъде 1,5%, колкото и през 2014 г. Но страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще отбележат по-висок растеж - средно 2,8 на сто. Освен всичко останало като последици от световната криза, ръстът на икономиката е повлиян и от свиването на руския пазар, твърдят икономистите на италианската банка, която е собственик на най-големия български трезор - УниКредит Булбанк. Кредитирането като цяло се очертава да бъде слабо през 2015 г., но има и изключения. По-осезателно ще бъде корпоративното кредитиране в ЦИЕ, което ще е двигателят на растежа. Хубавото е, че вече се разчита не на външно, а на вътрешно финансиране на банките от депозити и капитал, се посочва в анализа.

Очакванията са да се увеличат нелихвените приходи на банките, тъй като маржът между лихвите по кредитите и по депозитите ще продължи да се свива. Затова трезорите ще разчитат все повече на нелихвените си приходи при формирането на печалбата, а управлението на разходите ще бъде ключово за сектора. Предизвикателство остават лошите кредити.
Европа определено върви на две скорости, дори ако се сравняват само регионите Централна и Източна с Югоизточна. Да вземем ръста на кредитирането - към октомври 2014 г. на годишна база централноевропейските страни отчитат среден ръст на кредитите с 11,3%, докато Югоизточният регион постига увеличение само с 2,1%. Въпреки наличието на Русия и Турция, които на практика са отличниците по ръст на кредитирането с увеличение съответно над 15 и 10 на сто. В същото време обаче Словения, Унгария, Румъния, Украйна и Хърватска демонстрират отрицателни стойности, достигащи дори до спад с 20%. България е в златната среда заедно с Чехия, Словакия, Полша, Босна и Херцеговина. Фактът, че не сме съвсем в края на опашката, е успокоителен. По отношение на ритейл заемите в местна валута България е в първата тройка заедно с Румъния и Хърватия. И в трите държави при заемите в чужда валута нещата обаче не стоят така позитивно.

Замръзват заемите за родния бизнес

За 2015 г. очакванията са за лек ръст в кредитирането и в двата региона - Централна и Източна Европа и Югоизточна Европа. И при заемите за домакинствата, и при корпоративните кредити, оживлението ще е по-голямо в страните от Централна и Източна Европа, а разликата е доста чувствителна, сочи проучването на УниКредит. Водещи ще са заемите за бизнеса, които се очаква да имат дори двуцифрен растеж. Доста по-слабо ще е оживлението при кредитите за домакинствата. И тук разликите са доста големи в зависимост от страните. На годишна база спад се предвижда да отбележи Унгария, почти на нулата се очаква да са Румъния и Украйна. Веднага след това се нарежда България с очакван ръст общо при кредитите с 0,8% - толкова, колкото е отчетен и през 2014 г., по предварителни данни на анализаторите от УниКредит. За разлика от общата тенденция, където очакванията са корпоративните заеми да растат по-бързо от домакинските, очакванията за Българи през 2015 г. са точно обратните. Анализаторите на УниКредит очакват заемите за бизнеса да нараснат с 0,5% (при 0,9% за 2014г.), а нарастването при кредитите за населението да е с 1,3% (0,3% за 2014 г.). Което означава, че така чаканото оживление в икономиката се отлага и тази година.

При депозитите нарастването ще бъде още по-слабо, като класацията отзад напред се запазва - Украйна, Унгария, България и Румъния ще привлекат по-малко нови депозити от предишната година и са на последните места в Европа по този показател. Което не е неочаквано, специално у нас, където ръстът на вложенията от доста време се забавя прогресивно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай