Банкери: Заложете на образованието

Банкери: Заложете на образованието | StandartNews.com

"Ако имам 30 секунди за среща с премиера, бих му казал: "Фокусирайте се върху образованието", заяви по време на конференция на италианския бизнес у нас Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк". По думите му, ако България иска да постигне по-сериозен растеж, трябва да инвестира и в човешки капитал. Държавите, които постигат по-висок растеж, отделят повече публични разходи за образование - 6-7% от БВП. В България този дял е под 4%. Не всички преки чужди инвестиции (ПЧИ) имат еднакъв принос към икономическия растеж. Ползите от ПЧИ зависят от тяхната структура, каза икономистът. Някои инвестиции нямат нищо общо с капацитета на икономиката да произвежда повече. Те финансират потреблението, пораждат нарастване на задлъжнялостта на домакинствата и допринасят за надуването на балони в цените на различни активи.

"Част от ПЧИ нямат положителната роля. Те по-скоро вредят, като допринасят за нарастване на задлъжнялостта и тласкат цените на имотите нагоре", каза Павлов. Едва 1/3 от ПЧИ в България са в индустрията, т. е. са полезни за икономиката, сочи анализ на УниКредит Булбанк. Друга 1/3 са вложенията в имоти, строителство и туризъм, а 20% са трансакциите, които имат характер на финансово посредничество.

В страните с по-висок икономически ръст и доходи - например Словакия, Румъния и Чехия, чуждите инвестиции в промишлеността са над 50%. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай