България търси икономическо сътрудничество с Катар

България търси икономическо сътрудничество с Катар  | StandartNews.com

Доха. Държавният глава Росен Плевнелиев разговаря в Доха по въпроси за сътрудничество с емира на Катар. Подсилването на икономическите отношения и привличането на инвестиции към България е основна цел на визитата на президента в арабското емирство, съобщиха от пресцентъра на президентството.

 

Държавният глава беше категоричен, че пътят на България не е в затварянето в собствените й проблеми и че няма кой да чака обществото ни тепърва да наваксва загубеното време от прехода. „Катар има годишен икономически ръст от 20 процента и това означава, че трябва да се пренастроим така, че да станем част от този успешен модел", заяви президентът.

 

Ресурсът от над 25 трилиона кубически метра природен газ правят Катар водеща в света по запаси на синьо гориво страна, припомня БНР. Само за 1 година емирството е направило инвестиции, възлизащи на 50 милиарда долара в чужбина. Привличането на подобни инвестиции у нас е прекрасна възможност за икономиката на България. Държавният глава ще бъде посрещнат с официална церемония в двореца на емира шейх Тамим бин Хамад ал Тани, като след срещата ще бъдат подписани двустранни споразумения.

 

По думите на Плевнелиев, България има репутацията на коректен партньор навсякъде по света и това ни дава възможност да възстановим традициите от близкото минало, както и позициите си в износа на храни, лекарства и специални изделия за арабските страни. „Имаме огромен потенциал, но ни е необходим и стратегически партньор, който да ни помогне да го отключим", посочи още президентът.

 

Плевнелиев посочи, че страната ни е "готова да сподели опита си в енергийната ефективност и ще търси сътрудничество с Катар в областта на земеделието и производството на храни":

 

"Имаме нужда от стратегически партньорства. Това търсим тук. Същото е в сфери като енергетиката. Ние ще предложим на нашите катарски приятели на най-високо ниво за първи път да променим подхода, като досега всички газови коридори бяха в изток-запад. Ние искаме да се помисли, дали не може да има и газов коридор юг-север. Да се използват възможности на гръцки пристанища. Оттам България като разпределителен център и да стигне газ от Катар до Румъния, Чехия, Полша, Унгария".

 

На среща с представители на българската общността в Катар Росен Плевнелиев благодари на сънародниците ни, които успешно се изявяват в редица сфери в страната като спорта, образованието, медицината, строителството, телекомуникациите и допринасят за изграждането на положителния облик на България. „Когато се опознаем по-добре с Катар, със сигурност ще можем и да работим по-добре заедно" отбеляза президентът.


Отпадане на визовия режим между България и Катар, както и откриване на директна въздушна линия София-Доха, поискаха от държавния глава сънародниците ни в арабската държава. Според Росен Плевнелиев стремежа на Катар за включване в позитивния визов списък на Европейския съюз създава благоприятни условия за либерализиране на визовия режим и с България. Държавният глава подчерта също така, че откриването на посолство на Катар преди две години у нас, както и свързването на двете държави от много общи проекти, са решаващите фактори за изграждането на още по-тесни комуникационни връзки на България с Катар.

 

В срещата в сградата на българското посолство в Доха участваха над 100 от сънародниците ни в Катар. Днес в страната живеят около 400 българи, а от 2009 г. има и българското неделно училище „Роден край".

 

Освен това държавният глава ще посети фондация "Катар" и ще проведе работна среща с президента й шейха Моза, съпруга на шейх Хамад ал Тани, който сам слезе от властта миналата година в полза на сина си. Шейха Моза и съпругът й изиграха голяма роля в освобождаването на българските медици от Либия. Националната фондация, оглавявана от нея, е вложила милиарди долара в проекти за образование, наука и развитие. Фондация "Катар" спонсорира и футболни отбори, като този на Барселона.

 

В програмата на Плевнелиев стои и разговор с представители на Катарската търговско-промишлена палата и Асоциацията на катарските бизнесмени.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай