България с Е38 млн. от плана "Юнкер"

България с Е38 млн. от плана "Юнкер" | StandartNews.com

Само проектът за газова връзка с Гърция може да получи финансиране

България може да получи финансиране само по един от общо 18 проекта, които страната ни подаде за финансиране по плана "Юнкер" на Европейската комисия. Това е изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, става ясно от доклад на работната група по проектите, кандидатстващи за финансиране от Плана за стратегически инвестиции на ЕС за 2015-2017 г. Планът "Юнкер" (станал популярен с името на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер) предвижда инвестиции на 315 млрд. евро за три години в 28-те държави от ЕС. В работната група, изготвила доклада, влизат представители на ЕК, ЕИБ и страните членки на ЕС. На 16 април на посещение в София ще пристигне зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Визитата на Катайнен е част от роуд шоуто, с което в страните от ЕС се представя планът за инвестиции.

В края на 2014 г. България кандидатства за финансиране по плана "Юнкер" с 18 проекта на стойност над 3,5 млрд. евро. Шансовете засега са да получим 38 млн. евро по съвместен проект с Гърция - изграждането на междусистемна газова връзка между двете страни, което би позволило България да получава природен газ, който ще се доставя до Солун по вода. Проектът е приоритетен за ЕС с оглед осигуряването на енергийна независимост на страни като България, която сега получава газ само от Русия.

Според доклада на работната група, която на база на стратегическите приоритети на ЕС е подбрала примерни проекти, които да получат финансиране, интерконекторната връзка между България и Гърция би струвала 48 млн. евро (38 млн. евро, от които ще бъдат финансирани по плана "Юнкер"). В официална информация на българското Министерство на енергетиката от края на март обаче индикативната стойност на газовата връзка е определена на 220 млн. евро. Разминаването би могло да се дължи и на факта, че данните в доклада на работната група са предварителни и подлежат на изменение преди одобрението им. Останалите проекти, с които България кандидатства, засега не са сред посочените с шанс за финансиране. Те са основно от областта на инфраструктурата (строеж на скоростни пътища между Видин и Ботевград и Русе-Велико Търново, както и на магистралата София-Калотина), модернизация на жп инфраструктура по направлението Русе-Варна и Карнобат-Синдел. С част от проектите България кандидатства и по други финансови инструменти на ЕС - "Механизма за свързана Европа" и "Хоризонт 2020". Подадените проекти от 28-те държави членки по плана "Юнкер" са над 2000 на обща стойност над 1,3 трилиона евро. От Доклада на Работната група за работа по проектите става ясно, че с най-големи шансове за финансиране са проектите, в които участие имат "старите" страни членки на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай