България отдава голямо значение на сътрудничество с Китай

България отдава голямо значение на сътрудничество с Китай | StandartNews.com

София. Отдаваме голямо значение на двустранното сътрудничество с Китай в области от взаимен интерес като търговията, инвестициите, селското стопанство, инфраструктурата и транспорта, енергетиката и туризма. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева по време на Българо-китайския бизнес форум.

Намираме Инициативата за развитие на сътрудничеството между Китай и страните от Централна и Източна Европа за добра основа за разширяване на двустранното сътрудничество с китайската страна, допълни зам.-министър Янева. Тя изрази своята благодарност за активната политика и практически действия, които правителството на Китай предприемат за насърчаване и разширяване на присъствието на китайските компании в България.

Заместник-министър Янева припомни, че само преди три дни се е провел мащабният Икономически форум в Букурещ между Китай и страните от Централна и Източна Европа. По време на който, бе заявена волята на българското правителство за засилване на връзките с Китай с акцент върху икономическия обмен.

Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, като за нас е особено важно улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки, каза още зам.-министър Янева. По нейни думи съществуват и други стоки с потенциал за по-широко присъствие на китайския пазар като вина, минерална вода, изделия от етерични масла и особено от розово масло, стоки на машиностроенето, електрониката и електротехниката. Зам.-министър Янева изрази увереност, че настоящият форум ще даде възможност на китайските фирми да се запознаят с предимствата и качествата производствата, предлагани от българските компании.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай