България не губи от арбитража за "Белене" (ОБЗОР)

България не губи от арбитража за "Белене" (ОБЗОР) | StandartNews.com

НЕК ще плати само 550 млн. евро за един готов и един строящ се ядрен реактор

НЕК трябва да плати на руската компания "Атомстройекспорт" 550 млн. евро за спирането на проекта "Белене", но в замяна ще получи оборудване на тази стойност, обяви премиерът Бойко Борисов. Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха, коментира Борисов и обясни, че България не губи нищо, тъй като НЕК ще плати това, което е поръчала.

Възложил съм на министър Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с Еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор - дали да се изгражда у нас или да бъде продаден, коментира премиерът Борисов.

Близо 50% от иска на "Атомстройекспорт" към НЕК, който е на стойност близо 1.2 млрд. евро, е уважен от арбитража. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на специална пресконференция по темата. В сряда късно вечерта на електронната поща на НЕК пристигна решението на арбитража, но съгласно процедурата то трябва да бъде връчено официално на компанията, обясни Петкова.

Арбитражът беше изключително сложен от правна и техническа гледна точка и решението е стотици страници, заяви Петкова и допълни, че предстои то да бъде анализирано от НЕК.

Според мене решението е обективно и чисто счетоводно то не ощетява НЕК, тъй като арбитражът признава единствено иска на "Атомстройекспорт" за реално произведено оборудване, което НЕК е поръчала през 2008 г., обясни министър Петкова. Така НЕК ще получи реално това, което ще плати, а то е един готов 1000-мегаватов реактор, както и още част от един, който е в процес на изграждане, допълни тя. Всички останали претенции, като пропуснати ползи, инфлация и пр. са отхвърлени от арбитража, посочи Петкова и допълни, че така реално за НЕК няма да настъпят никакви финансови щети. В 30-дневен срок след официалното връчване на решението НЕК трябва да вземе решение какво ще прави с оборудването, обясни Петкова. За целта ще поискаме спешна среща с руската страна, за да преговаряме за вариант, който би бил от взаимна полза, посочи министър Петкова.

Решението за спиране на проекта "АЕЦ "Белене" беше взето в края на март 2012 г. от първия кабинет "Борисов". През септември същата година "Атомстройекспорт" заведе арбитражен иск срещу НЕК за близо 1.2 млрд. евро.

Манчев

Най-изгодно ще е да строим "Втора атомна"

След решението на арбитражния съд за България ще е най-изгодно да построи и АЕЦ "Белене", и нови мощности в АЕЦ "Козлодуй". Това заяви Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум и изпълнителен директор на "Риск Инженеринг", която извърши инженерните дейности по "Втора атомна". Според Манчев България има нужда от нови ядрени мощности и затова трябва да бъдат осъществени и двата проекта, но без държавни гаранции и обвързаности с цената на тока от тях. Максималната цена на АЕЦ "Белене" би могла да е 10,5 млрд. евро, смята Манчев. Според него "Росатом" има интерес да построи и експлоатира централата в Белене, като продава произведената електроенергия на свободния пазар, както това е договорено за АЕЦ "Акую" в Турция. Другият вариант е произведеното оборудване да бъде продадено на "Росатом", а тя да го монтира в Иран, Индия или Йордания. Оборудването за АЕЦ "Белене" не може да се ползва в АЕЦ "Козлодуй", обясни Богомил Манчев.

Управляващи и опозиция с различни оценки за решението

Очаквано решението по арбитражното дело за АЕЦ "Белене" предизвика разнопосочни реакции в парламента. "То е изцяло в наша полза, защото уважи нашите искания и нито една от останалите претенции на руската страна", коментира депутатът от ГЕРБ и председател на Енергийната комисия Делян Добрев. Той напомни, че искът за 1,2 млрд. евро на руската компания включвал и обезщетения за неустойки, пропуснати ползи, ескалации. Тепърва ще се обсъжда какво да правим с поръчаното оборудване. Опозицията контрира - това е една лоша, но очаквана новина. Соцдепутатът и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев напомни, че червените предупреждавали да не се спира проектът. "Управляващите не обърнаха внимание на това, което искаха хората. И сега НЕК трябва да плати 1,1 млн. лв. Ако тези пари бяха дадени за здравеопазване и образование, може би ефектът щеше да е по-голям", допълни той. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък отсече: "Плащаме за грешки, защото водим грешна политика към Русия. Ако имах власт, досега щяхме да имаме централа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай